NATO va construi in perioada urmatoare 6 noi centre de comanda in Polonia, Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia, pentru a se coordona mai eficient ca raspuns la actiunile Rusiei in Ucraina, a anuntat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, potrivit ABCNews. Ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO vor discuta detaliile exacte la reuniunea programata pe 5 februarie.

Stoltenberg a precizat ca tarile care vor furniza trupele pentru noile centre vor fi cunoscute saptamana viitoare. In noile centre vor fi planificate si organizate exercitii militare si va fi intarit controlul actiunilor NATO.

Jens Stoltenberg a atras de asemenea atentia ca, in timp ce Rusia isi consolideaza prezenta militara, tarile europene membre ale NATO si-au redus bugetele pentru aparare anul trecut.

Un oficial NATO a declarat ca este de asteptat ca in fiecare nou centru de comanda sa lucreze in jur de 40-50 de oameni, impartirea urmand sa se faca in mod egal intre soldati din tara-gazda si ceilalti aliati din cadrul NATO.

Fortele NATO au efectuat in jur de 200 de exercitii militare in 2014 iar Stoltenberg a promis ca acestea vor continua pentru a contracara prezenta crecuta de avioane de razboi rusesti in Europa. NATO a interceptat peste 400 de avioane rusesti anul trecut.

Tarile membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apararii colective si crearea unei forte de reactie rapida. In contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de masuri pentru garantarea securitatii aliatilor est-europeni. Alianta a intensificat patrulele aeriene deasupra tarilor baltice, consolidand prezenta in Marea Baltica si in Marea Mediterana.