Grecia este dispusa sa "discute" cu partenerii sai europeni si cauta "solutii pe o baza comuna", a afirmat joi presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la finalul unei discutii cu premierul grec Alexis Tsipras, relateaza AFP.

Schulz a fost primul demnitar al UE care a venit la Atena sa se intalneasca cu premierul partidului stangii radicale, Syriza, care a castigat alegerile de duminica.

"A existat o teama ca Alexis Tsipras isi urmeaza propria sa cale dar nu este adevarat, este in favoarea unei discutii (...) Grecia cauta solutii pe o baza comuna cu partenerii sai europeni", a sustinut Martin Schulz.

"Este un pas bun inainte si sper ca maine (vineri), cu seful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem", presedintele Eurogrup care se deplaseaza la Atena pentru a discuta cu Tsipras, "vor exista pasi concreti", a continuat Martin Schulz.

Presedintele PE a laudat faptul ca printre prioritatile lui Alexis Tsipras figureaza "lupta impotriva evaziunii fiscale" si "nedreptatea sociala care este legata de evaziunea fiscala".

Discutia cu Alexis Tsipras, care a durat doua ore, a fost "sincera", "constructiva", "substantiala" dar si "obositoare", a spus Schulz.

La randul sau, Alexis Tsipras a reafirmat ca guvernul sau este "garantul stabilitatii" si ca va incerca sa "construiasca o noua relatie de incredere" cu Europa.

"Discutam cu partenerii europeni pentru a gasi o solutie integrala si reciproc utila, si acest lucru necesita timp", a reafirmat Tsipras.

"Europa va depasi criza si va iesi mai puternica (...) cu mai multa solidaritate si incredere reciproca", a concluzionat Tsipras.