Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat miercuri un decret prin care ii confera premierului in functie Iurie Leanca sarcina de formare a viitorului guvern, potrivit Mediafax.

Iurie LeancaFoto: Agerpres/Xinhua

"Conform Constitutiei, domnul Iurie Leanca are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului de activitate si a intregii liste a Guvernului. In cadrul consultarilor purtate de seful statului cu grupurile parlamentare, domnul Iurie Leanca a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru functia de prim-ministru al Republicii Moldova", informeaza site-ul Presedintiei Republicii Moldova.

Premierul in exercitiu Iurie Leanca va fi candidatul Partidului Liberal-Democrat (PLDM) pentru conducerea noului guvern al Republicii Moldova, anuntase sambata liderul formatiunii, Vlad Filat.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat ca formatiunea sa va sustine orice candidatura a PLDM pentru postul de prim-ministru. Lupu a dat asigurari ca din noul guvern, care ar urma sa fie investit in 10-12 zile, vor face parte doar reprezentanti ai partidelor care au semnat acordul coalitiei de guvernare, adica PLDM si PD.

Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au semnat vineri un acord pentru formarea unei aliante guvernamentale. Cele doua formatiuni proeuropene sperau sa coopteze si Partidul Liberal (PLM) la guvernare, dar discutiile au intrat in impas.

In acest context, PDM si PLDM, care au in total 42 de locuri in Parlamentul de 101 membri, vor avea nevoie de voturi suplimentare pentru a obtine majoritatea necesara investiturii. Potrivit unor surse, Partidul Comunistilor (PCRM) ar putea vota investirea unui guvern minoritar proeuropean in functie de numele viitorului premier.