Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat, intr-o convorbire telefonica ce a avut loc marti seara, ingrijorarea in legatura cu rolul Rusiei in cresterea violentelor din estul Ucrainei, cei doi lideri cazand de acord asupra necesitatii de fonduri pentru stabilizarea economiei ucrainene, potrivit Reuters. Angela Merkel si Barack Obama s-au declarat ingrijorati in legatura cu sprijinul financiar oferit de Rusia separatistilor si au convenit asupra faptului ca Moscova "trebuie sa raspunda pentru actiunile sale".

Barack Obama si Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Secretarul american al trezoreriei, Jack Lew, a anuntat ca Ucraina, care se confrunta cu o grava criza economica, urmeaza sa primeasca in acest an doua miliarde de dolari credite din partea Statelor Unite, "suport financiar destinat stabilizarii Ucrainei".

Liderii celor 28 de state membre UE au anuntat marti, intr-un comunicat de presa, ca iau in calcul noi sanctiuni pentru Rusia dupa atacul sangeros al separatistilor pro-rusi asupra civililor si militarilor ucraineni din orasul Mariupol. Reactia sefilor de stat si de guvern din UE a fost considerata surprinzatoare pentru analisti, fiind extrem de rare cazurile cand Consiliul European da un comunicat de presa in afara intalnirilor regulate.

In comunicat, liderii de stat si de guvern au facut recomandari pentru reuniunea ministrilor de externe care va avea loc joi.

Reamintim ca UE si SUA au impus mai multe sanctiuni economice si politice la adresa Rusiei, a Crimeei si a separatistilor pro-rusi. Sanctiunile au dus la prabusirea rublei, incetarea comertului cu alimente intre cele doua blocuri, stoparea investitiilor in industria extractiva si subrezirea multor banci si companii ruse, care si-au vazut taiat sau mult ingreunat accesul la finantare. Pe de alta parte, multe companii europene resimt la randul lor efectele situatiei si fac lobby pe langa liderii politici pentru indulcirea sanctiunilor.