Presedintele SUA, Barack Obama, a ordonat crearea unei comisii care sa reglementeze strict zborurile dronelor civile, dupa ce un astfel de aparat s-a prabusit in curtea Casei Albe, relateaza Mediafax citand AFP.

"Utilizarea dronelor recreative nu este reglementata deloc", a spus Obama indignat.

"O drona de genul celei prabusite la Casa Alba poate fi cumparata de oriunde", a explicat presedintele SUA.

"Aceste drone le pot fi extrem de utile fermierilor si iubitorilor de natura, dar trebuie sa existe instante de reglementare. Am cerut agentiilor guvernamentale avizate sa initieze dialogul cu toate partile pentru a se asigura ca aceste aparate nu reprezinta niciun pericol si nu creeaza intruziuni in viata privata", a subliniat Obama.

O drona civila cu lungimea de 60 de centimetri s-a prabusit in cursul noptii de duminica spre luni in curtea Casei Albe, a anuntat serviciul american de paza si protectie Secret Service, sustinand ca aparatul nu reprezenta pericol, desi presa si expertii ridica serioase semne de intrebare. "Un aparat de zbor cu lungimea de circa 60 de centimetri s-a prabusit in cursul noptii de duminica spre luni in curtea Presedintiei SUA", a declarat Brian Leary, purtatorul de cuvant al Secret Service. "Un ofiter de securitate a auzit si a vazut aparatul care zbura la joasa altitudine in jurul orei 3.00 dimineata. Drona s-a prabusit si a fost gasita pe pajistea din partea de sud-est a curtii Casei Albe", a explicat Leary. "Dispozitivul nu a reprezentat niciun pericol. A fost demarata o investigatie pentru a se stabili originea acestui dispozitiv de zbor, unul comercial, pentru a afla motivele incidentului si autorii", a subliniat Leary.

Presedintele Barack Obama si sotia sa nu se aflau in Casa Alba in momentul incidentului, fiind in India. Nu se stie daca cele doua fiice ale cuplului prezidential, Sasha si Malia, impreuna cu bunica lor erau in resedinta.

Un angajat al unei agentii guvernamentale americane a recunoscut ca este proprietarul dronei prabusite in curtea Casei Albe, explicand ca a fost un accident, relateaza ziarul The New York Times. Angajatul guvernamental, care nu lucreaza pentru Presedintie, a marturisit ca manevra aparatul de zbor, in jurul orei 3.00 dimineata, in zona Bulevardului Pennsylvania din Washington DC, dar a pierdut controlul, iar drona s-a prabusit.

Barbatul colaboreaza cu FBI si Secret Service in investigatie.

Expertii si presa au ridicat serioase semne de intrebare in legatura cu securitatea complexului prezidential american, dupa o serie de incidente petrecute in ultima vreme.