Gruparea Statul Islamic a amenintat ca va executa, in 24 de ore, un ostatic japonez si un pilot iordanian daca autoritatile din Amman nu elibereaza o jihadista irakiana aflata in detentie si condamnata la moarte, potrivit unei inregistrari video difuzate marti pe site-urile jihadiste, scrie AFP.

In clipul video apare o fotografie a ostaticului japonez Kenji Goto tinand o fotografie a pilotului iordanian capturat de SI, Maaz al-Kassasbeh, iar amenintarea este formulata de ceea ce pare a fi vocea lui Goto.

Kenji Goto, jurnalist independent, este detinut de la sfarsitul lunii octombrie iar pilotul Maaz al-Kassasbeh a fost capturat pe 24 decembrie, dupa prabusirea avionului sau F-16 deasupra Siriei cand executa un raid asupra pozitiilor SI in cadrul coalitiei internationale antijihadiste.

SI cere eliberarea Sajidei al-Rishwai, de 44 de ani, incarcerata intr-o inchisoare din Iordania de cand a fost condamnata la moarte in septembrie 2006, pentru acte de terorism comise pe 9 noiembrie 2005. In acea zi au avut loc trei atentate suicidare, unui comis de sotul sau, au devastat trei hoteluri din Amman, provocand moartea a 60 de persoane.

Sambata, SI a prezentat o alta inregistrare video cu ceea ce ei sustin ca ar fi decapitarea unui ostatic nipon, dupa expirarea unui ultimatum privind plata unei rascumparari, anunta Institutul SITE, care supravegheaza site-uri fundamentaliste.

Ostaticul executat prin decapitare este Haruna Yukawa, angajat al unei firme de securitate, potrivit Institutului SITE, cu sediul in Statele Unite.

Organizatia terorista sunnita a prezentat atunci o inregistrare video cu celalalt ostatic, corespondentul de razboi Kenji Goto, care pledeaza pentru salvarea sa si pentru eliberarea teroristei arestate.

In inregistrare, Kenji Goto (in varsta de 47 de ani) afirma ca Haruna Yukawa a fost executat, tinand in mana o imagine in care cadavrul ostaticului apare decapitat.

Kenji Goto atribuie premierului Shinzo Abe responsabilitatea pentru moartea lui Yukawa, pentru ca acesta nu a platit rascumpararea de 200 de milioane de dolari.

Ostaticul ramas in viata sustine ca grupul terorist nu mai vrea nicio rascumparare, cerand insa eliberarea islamistei Sajida al-Rishawi, acuzata ca, in calitatea de membra a organizatiei Al-Qaida in Irak, a incercat sa se arunce in aer intr-un hotel din Iordania in anul 2005.

"Este foarte simplu. Eliberati-o pe Sajida si voi fi eliberat", afirma ostaticul Kenji Goto.