Fortele kurde au recucerit de la gruparea Statul Islamic (SI) "aproape 90% din orasul Kobani" in Siria, a anuntat luni intr-un comunicat comandamentul militar american in Orientul Mijlociu (CENTCOM), citeaza Agerpres.

"CENTCOM confirma ca fortele anti-SI controleaza aproape 90% din orasul Kobani", potrivit comunicatului, citat de AFP.

"Razboiul impotriva gruparii Statul Islamic este departe de a se fi incheiat, dar esecul ei la Kobani priveaza SI de unul dintre obiectivele sale strategice", a salutat comandamentul SUA.

Anterior in aceeasi zi, Washingtonul s-a aratat prudent dupa anuntul victoriilor fortelor kurde la nivel local.

"Kobani ramane disputat", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Jennifer Psaki, estimand ca fortele anti-SI controleaza "aproximativ 70% din teritoriu la Kobani si langa Kobani".

De la inceputul bataliei la mijlocul lunii septembrie, luptele pentru oras au facut peste 1.800 de morti, dintre care mai mult de 1.000 in randurile jihadiste, potrivit unui nou bilant al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Fortele kurde au luptat pe teren, cu sprijinul crucial al loviturilor aeriene ale coalitiei contra SI conduse de Statele Unite. In total, aliatii au efectuat 705 lovituri asupra SI in oras si imprejurimi, potrivit statisticilor militare americane.