Alexis Tsipras, liderul partidului antiausteritate Syriza, invingatorul in alegerile legislative de duminica din Grecia, a parcurs un drum lung de la anii tineretii sale comuniste, chiar daca a pastrat un dispret fata de cravate si o admiratie fata de Che Guevara, potrivit Mediafax.

La varsta de 40 de ani el a devenit cel mai tanar premier grec din ultimii 150 de ani si purtatorul sperantei stangii europene antiliberale. Multi reprezentanti ai acesteia au vizitat Atena in ultimele zile, dorindu-si sa asiste la succesul campionului lor.

Tsipras nu s-a indoit deloc de victorie, iar la ultimul miting din Atena, joi, el se vedea deja sef de Guvern, afirmand ca este "deplin constient de faptul ca incepand de luni vom intreprinde o sarcina dificila".

El nu provine dintr-o dinastie politica, spre deosebire de multe alte personalitati politice elene, dar a deprins devreme gustul activismului.

Grecia l-a descoperit in postura de reprezentant al unei miscari a liceenilor, pe un platou de televiziune, in 1990, pe cand avea doar 17 ani si spunea: "Vrem sa avem dreptul sa alegem cand mergem la cursuri".

El si-a pastrat infatisarea juvenila, admiratia pentru Che Guevara l-a determinat sa-i dea unuia dintre fii sai numele Orfeu-Ernesto, dar a renuntat la bretonul pieptanat in sus pe care l-a purtat mult timp dupa ce si-a terminat studiile la Scoala Politehnica din Atena, unde a obtinut diploma in inginerie civila.

Centrul traditional al contestarii studentesti, aceasta scoala a fost scena unei reprimari sangeroase din partea Dictaturii Coloneilor (1967-1974). Tsipras s-a nascut la Atena, in iulie 1974, la cateva zile dupa caderea Juntei.

Personalitate internationala

Dupa angajamentul initial in randul Tineretului Comunist Grec (KNE), se alatura Synaspismos, un mic partid eurocomunist si altermondialist.

La varsta de 33 de ani este ales presedinte al acestei formatiuni, care devine in acelasi an - 2008 - o coalitie de mai multe organizatii si partide de stanga, sub numele de Syriza.

Botezul sau de foc politic are loc cateva luni mai tarziu, in timpul revoltelor urbane fara precedent declansate de asasinarea unui adolescent de catre un politist, la Atena, reflectand nelinistile tineretului elen.

Dupa ce este acuzata ca a sustinut aceasta miscare, Syriza obtine 4,6% din voturile exprimate in alegerile parlamentare din 2009.

"Eram singura forta care apara dreptul la revolta al tinerilor si am platit pretul", va recunoaste Tsipras.

Izbucnirea crizei datoriei, in 2010, si anii de marasm economic care o insotesc aduc o noua audienta stangii radicale si liderului ei, care denunta "criza umanitara" creata de masurile de austeritate drastice impuse de catre creditorii tarii - UE si FMI.

In trei ani, scorul electoral al Syrizei creste de cinci ori. Formatiunea ocupa pozitia a doua in alegerile legislative din 2012, dupa Noua Democrasie a lui Antonis Samaras (dreapta), si se claseaza pe primul loc in alegerile europeana din primavara lui 2014.

De la acest scrutin, in care a fost capul de lista al stangii europene, Tsipras isi rafineaza imaginea internationala: incurajat de progresele la engleza, isi multiplica vizitezele in strainatate, la seful Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, la ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble, aparatorul disciplinei bugetare, pe care-l reneaga, dar si la Papa Francisc.

Prioritatea sa este renegocierea cu UE si FMI a unei mari parti a datoriei publice (175% din PIB), in vederea promovarii relansarii economice si stoparii austeritatii, ceea ce ingrijoreaza creditorii si pietele.

Alexis Tsipras si-a indulcit discursul, dar pare recalcitrant in privinta unui compromis cel putin asupra unui punct. "Daca nu m-ati vazut purtand niciodata cravata pana acum, sunt putine sanse ca acest lucru sa se mai intample", a spus el recent. Sau se va intampla "atunci cand vom obtine o reducere a datoriei", a adaugat el zambind in fata jurnalistilor.

Noul premier grec este discret in ceea ce priveste viata sa privata. El traieste in concubinaj, intr-o tara cu moravuri conservatoare si are doi copii.