Presedintele Frantei, Francois Hollande, l-a invitat luni pe premierul desemnat al Greciei, Alexis Tsipras, sa vina "rapid" la Paris, anunta AFP, citand surse oficiale. "Franta va fi alaturi de Grecia in aceasta perioada importanta pentru viitorul tarii, in scopul regasirii drumului spre stabilitate si crestere economica, in spiritul solidaritatii si responsabilitatii europenilor. Il invitam pe domnul Tsipras sa vina rapid la Paris", a declarat Hollande.

Alexis Tsipras, in varsta de 40 de ani, a fost desemnat luni premier al Greciei, dupa ce a depus juramantul in fata presedintelui Republicii, Carolos Papoulias, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publica Nerit, scrie AFP.

"Voi servi intotdeauna Grecia si interesul poporului", a declarat Alexis Tsipras, in costum albastru, fara cravata, conform obiceiului sau.

De notat ca este pentru prima oara in Grecia, tara majoritar ortodoxa, cand depunerea juramantului are loc in cadrul unei ceremonii civile, in conditiile in care aceste ceremonii au de regula un caracter religios.

Europarlamentarul Alexis Tsipras ( 40 de ani) si-a anuntat dinaintea alegerilor parlamentare de ieri din Grecia intentia de a renegocia datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a tarii. El a afirmat in repetate randuri ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troica UE, BCE si FMI, care a impus Greciei o disciplina de fier in ultimii ani, in schimbul imprumutului in valoare de 240 miliarde euro.

Partidul lui Tsipras, Syriza (extrema stanga) a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale Parlamentului la scrutinul legislativ de duminica din Grecia, lipsindu-i doar doua locuri pentru majoritatea absoluta.