Premierul Ungariei Viktor Orban a recunoscut luni rolul jucat de tara sa in desfasurarea Holocaustului, spunand ca multi cetateni din tara central europeana s-au comportat "rusinos" in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, informeaza Reuters.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Intr-un discurs sustinut luni la un memorial dedicat soldatilor evrei care au murit aparand granitele Ungariei in timpul Primului Razboi Mondial, Viktor Orban a mai aratat ca tara sa le datoreaza respect evreilor care au fost deportati 30 de ani mai tarziu, proces la a carui organizare Ungaria a contribuit.

Circa 430.000 dintre cele 1,3 milioane de persoane ucise in lagarul de concentrare de la Auschwitz au fost evrei ungari, potrivit site-ului creat cu ocazia a 70 de ani de la eliberarea lagarului, eveniment care va fi comemorat marti.

Cetatenii ungari au contribuit la trimiterea evreilor in lagarele mortii in 1944, la doar doua luni dupa ce trupele germane au ocupat tara.

"Maine Guvernul maghiar, exprimand durerea si pierderea poporului maghiar, va participa la Auschwitz la ceremonia in memoria victimelor Holocaustului", a precizat Orban.

"Este tragedia natiunii maghiare si pierderea iremediabila a comunitatii evreiesti din Ungaria", a declarat premierul de la Budapesta.

Orban a mai afirmat ca in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial "am fost lipsiti de iubire si indiferenti cand ar fi trebuit sa fi ajutat, si au fost multi, foarte multi maghiari care au ales raul inaintea binelui, care au ales acte rusinoase in locul celor cinstite".

Discursul lui Viktor Orban reprezinta tipul de limbaj intransigent pe care criticii sai l-au cerut fara succes inca de anul trecut, cand Guvernul de la Budapesta a ridicat un monument dedicat celui de al Doilea Razboi Mondial care, potrivit grupurilor evreiesti, spala Ungaria de rolul jucat in Holocaust.

Partidul de centru-dreapta Fidesz a lui Orban a castigat trei scrutine anul trecut, iar unii critici au sugerat ca pozitia ambigua a guvernului fata de implicarea Ungariei in Holocaust a fost un efort de a nu instraina o parte a electoratului.

Stand in picioare langa un set de pietre funerare nou gravate care comemoreaza brigazile evreiesti care au luptat impotriva armatei ruse in 1915, Orban a declarat ca, fara indoiala, locul evreilor este in Ungaria.

"Stand intre aceste morminte, este de neconceput, de neconceput, tot ceea ce ni s-a intamplat in urma cu 70 de ani. Drumul de la camaraderia cu evreii eroi ai Primului Razboi Mondial la lagarele de concentrare", a mai declarat Orban.