Uniunea Europeana ii cheama pe ministrii de externe din cele 28 de state membre la o reuniune de urgenta pe tema atacurilor din Ucraina care au reinceput joi, a anuntat intaltul reprezentant pentru politica externe Federica Mogherini, potrivit Reuters.

"Convoc un consiliu extraordinar pentru Afaceri Externe joi", a anuntat Mogherini pe Twitter.

Rebelii prorusi au lansat un nou asalt in estul Ucrainei, sambata, cand au atacat portul Mariupol, oras de 500.000 locuitori, singurul oras mai mare aflat inca sub control guvernamental in cele doua provincii din est.

Petro Porosenko a declarat ca "nu exista alternativa" la acordurile de pace semnate in septembrie 2014 cu liderii separatisti prorusi, in contextul atacului insurgent de la Mariupol, soldat cu 30 de morti.

"Ucraina este adepta gasirii unei solutii pasnice la conflict. Nu vedem nicio alternativa la Acordul de la Minsk", a declarat Porosenko in timpul unei reuniuni a Consiliului ucrainean pentru securitatea nationala, potrivit AFP citat de Mediafax.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca noile violente din Ucraina, soldate cu zeci de morti in ultimele zile, au fost generate de atacurile "permanente" ale armatei ucrainene asupra unor "zone locuite".

Alianta Nord-Atlantica, Uniunea Europeana si Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sambata orasul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morti, cerand Rusiei sa inceteze imediat sustinerea acordata rebelilor separatisti.