Aproape zece milioane de alegatori greci sunt asteptati duminica sa voteze intr-un scrutin legislativ cu o importanta cruciala atat pentru tara cat si pentru Europa, transmite AFP. Un exitpoll citat de Sputnik News indica faptul ca in prima parte a zilei Syriza ar fi obtinut intre 33,5 si 35,5% din voturi, fiind urmata de partidul Noua Democratie, al premierului Antonis Samaras, care a obtinut intre 25,5 si 27,6% din voturi.

Potrivit sursei citate, pe pozitiile urmatoare se afla formatiunea de extrema dreapta Zorii Aurii cu 6,4%, partidul de centru stanga To Potami cu 6,2%, comunistii de la KKE cu 5% si partidul de centru stanga Pasok cu 4,5%.

Sondajele de opinie indicau inaintea votului posibilitatea ca Syriza, stanga radicala care a anuntat ca va contesta masurile de austeritate impuse tarilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, sa ajunga la putere.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 19:00.

Alegerile sunt atent monitorizate de catre partenerii europeni ai Atenei, ingrijorat de intentiile liderului Syriza, Alexis Tsipras, care ar putea deveni prim-ministru, de a "respinge" renegocierea imensei datorii a Greciei si de a sfida solicitarile UE prinvind programul de austeritate.

Totodata, un succes al Syriza ar da sperante altor formatiuni radicale de stanga radicale din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Parti de gauche din Franta.