Grecii au de ales duminica intre prudenta - reprezentata de partidul Noua Democratie, si speranta de schimbare radicala impotriva austeritatii - reprezentanta de partidul de extrema stanga Syriza, scrie AFP intr-o analiza a scrutinului din 25 ianuarie, care poate avea impact asupra intregii Europe.

Antonis Samaras vs. Alexis TsiprasFoto: Agerpres (colaj HotNews)

"Puneti-va centurile de siguranta" titreaza sambata saptamanalul liberal Proto Thema, facand referire la asteptata victorie a stangii radicale, Syriza, partid care ar putea da primul sef de guvern european care se impotriveste masurilor de austeritate.

Este vorba despre europarlamentarul Alexis Tsipras, 40 de ani, care isi doreste in mod special sa renegocieze datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a tarii. Si a mai spus ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troika creditorilor (UE, BCE, FMI), care a impus Greciei o disciplina de fier de patru ani, in schimbul imprumutului de 240 miliarde euro.

O victorie a Syriza ar putea sa impulsioneze altele in Europa, precum cea a partidului prieten Podemos (Putem) in Spania, sau Frontul de stanga din Franta.

Ultimele cinci sondaje publicate vineri aratau un avans cuprins intre 2,9 si 6,7 puncte procentuale pentru Syriza in fata conservatorilor de la Noua Democratie, ai premierului Antonis Samaras. Nehotaratii reprezentau insa intre 10 si 15%.

Potrivit AFP, Tsipras a fost vazut luand masa la o cafenea din centrul Atenei sambata, intr-o camasa albastra, zambind. Tabara sa mizeaza pe un avans mai mare chiar, de pana la 10% fata de Noua Democratie, insa nu se stie daca vor putea obtine majoritatea de 151 de locuri in parlament din cele 300, astfel ca se asteapta sa faca o alianta cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie de noi alegeri la inceputul lui martie.

La randul sau, Samaras s-a intalnit cu sustinatorii sai la sediul partidului din piata Syntagma. Samaras estimeaza ca "cei 14% indecisi sunt cu noi". "Oamenii vor stabilitate", a asigurat el.

Eurogrupul se va reuni chiar luni pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat vineri că Grecia "va continua să facă parte din istoria europeană", iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menționat că "indiferent cine va câștiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în liniște și respectând parcursul deja convenit".