Cel putin 30 civili au fost ucisi intr-un atac cu rachete Grad care a vizat sambata dimineata un cartier al orasului-port ucrainean Mariupol, anunta autoritatile ucrainene, atribuind agresiunea insurgentilor prorusi, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

------------------

Ora 20:52 Mogherini condamna ofensiva insurgenta de la Mariupol si averizeaza Rusia ca escaladarea conflictului va deteriora grav relatiile cu Uniunea Europeana

Uniunea Europeana a condamnat atacurile insurgente care au vizat sambata orasul ucrainean Mariupol, avertizand ca escaladarea conflictului va conduce la deteriorarea relatiilor cu Rusia, relateaza AFP.

"Escaladarea conflictului va genera, in mod inevitabil, deteriorarea grava a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia", a declarat Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Ora 18:45 Bilantul victimelor a crescut la cel putin 30 de civili morti, transmite AFP.

Ora 18:16 RIA Novosti: Separatistii prorusi anunta ca au lansat ofensiva asupra orasului Mariupol

Unul dintre liderii separatistilor din estul Ucraine, Alexandr Zaharcenko, a anuntat sambata dupa-amiaza ca rebelii au pornit ofensiva pentru cucerirea portului strategic Mariupol, situat pe tarmul Marii Azov, informeaza RIA Novosti, potrivit Reuters.

Totodata, ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak, a declarat ca rebelii au inceput o ampla ofensiva pe toata linia frontului.

"Astazi a fost lansata o ofensiva asupra Mariupol. Acesta va fi cel mai bun omagiu adus tuturor victimelor noastre", a spus Zaharcenko in timpul unei ceremonii la Donetsk, conform agentiei ruse RIA Novosti.

Cucerirea acestui oras industrial cu o populate de jumatate de milion de persoane ar crea un pod terestru intre Rusia si Crimeea, peninsula anexata in luna martie insa care depinde foarte mult de Kiev pentru aprovizionarea cu apa, electricitate si produse alimentare.

Zaharcenko nu s-a pronuntat asupra atacului cu rachete Grad de sambata dimineata, insa alti responsabili separatisti au negat ca rebelii ar fi responsabili, denuntand o "provocare" a fortelor de la Kiev.

La randul sau, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a aratat, intr-un comunicat de presa, ca tara sa se va bate pana la ¬victorie totala¬ contra separatistilor.

Ora 17:26Cel putin 27 civili au fost ucisi intr-un atac cu rachete Grad care a vizat sambata dimineata un cartier al orasului-port ucrainean Mariupol, anunta autoritatile ucrainene, atribuind agresiunea insurgentilor prorusi, transmite AFP.

"27 de persoane au fost ucise si peste 90 au fost ranite. Bilantul poate sa creasca", a declarat pentru agentia de presa citata purtatorul de cuvant al prmariei din Mariupol, Oleg Kalinine.

Ora 14:18 Bilantul victimelor a crescut la cel putin 15 civili morti si 16 de raniti.

"Cinsprezece persoane au fost ucise si 46 ranite, inclusiv o fata de 12 ani", a aratat ministerul de Interne ucrainean intr-un comunicat de presa.

Un cartier al orasului-port ucrainean Mariupol a fost sambata dimineata tinta unui atac cu rachete Grad, au anuntat autoritatile ucrainene, atribuind agresiunea insurgentilor prorus.Un bilant initial provizoriu anunta cel putin zece morti.

"Insurgentii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse", a comunicat armata ucraineana, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Potrivit Primariei orasului, o racheta a cazut intr-o piata comerciala.

Mariupol este singurul oras mare din estul Ucrainei aflat sub controlul fortelor guvernamentale.

Autoritatile locale au anuntat ca cel putin zece persoane au fost ucise in bombardament.