Alianta Nord-Atlantica va construi, anul acesta, centre multinationale de comanda in Romania, Bulgaria, Polonia si in tarile baltice, anunta Ministerul lituanian al Apararii, intr-un comunicat postat pe site-ul propriu, potrivit Mediafax.

"Am reusit sa atingem obiectivele stabilite de Comitetul militar NATO - crearea unor centre multinationale de comanda in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania si Bulgaria", a declarat seful Statului Major lituanian, generalul Jonas Vytautas Zukas, la revenirea de la o reuniune NATO desfasurata la Bruxelles.

Centrele multinationale de comanda si control din cele sase tari central si est-europene ar urma sa fie construite anul acesta.

"Centrul multinational din Lituania nu va fi doar un element de disuasiune, ci si o capabilitate de comanda si control pentru fortele aliate din Lituania, in caz de necesitate, contribuindu-se astfel la consolidarea apararii noastre", a explicat generalul Zukas, conform Business Standard.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat joi ca Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa suplimenteze prezenta militara in Europa de Est, in contextul crizei ucrainene. "Avem deja o prezenta sporita a NATO in Bulgaria si in alte tari partenere din estul Europei. Am suplimentat numarul militarilor care participa la exercitii terestre. Am pus la dispozitie mai multe avioane si mai multe nave, sporind prezenta militara NATO pe teritoriile aliatilor nostri est-europeni. Vom incuraja aceasta tendinta", a spus Stoltenberg, conform Bloomberg.

Stoltenberg a reiterat intentia materializarii planului care prevede desfasurarea unei forte de reactie rapida si crearea unor centre de comanda si control in cel putin sase tari din Europa de Est - Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Romania si Bulgaria.

Tarile membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apararii colective si crearea unei forte de reactie rapida. In contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de masuri pentru garantarea securitatii aliatilor est-europeni. Alianta a intensificat patrulele aeriene deasupra tarilor baltice, consolidand prezenta in Marea Baltica si in Marea Mediterana.