Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri autoritatile ucrainene ca au lansat o operatiune militara de anvergura impotriva rebelilor pro-rusi si ca poarta vina zecilor de morti din ultimele zile in estul Ucrainei, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

"Autoritatile din Kiev au dat ordinul oficial de lansare a unei operatiuni militare de anvergura practic pe toata linia de contact" intre fortele ucrainene si rebelii pro-rusi, a spus Putin, intr-o reuniune a Consiliului rus de securitate.

"Folosesc artilerie, lansatoare de rachete si aviatie fara distinctie" intre rebeli si civili, inclusiv impotriva "sectoarelor foarte populate", a spus presedintele rus.

"Si toate acestea sunt insotite de slogane de propaganda despre aspiratiile la pace", a continuat acesta.

Aceasta "operatiune" a Kievului s-a soldat cu "zeci de morti si raniti, nu doar soldati din cele doua tabere, dar de asemenea, si asta este si mai tragic, civili", a adaugat Putin.

Presedintele rus a spus ca i-a trimis o scrisoare in urma cu o saptamana omologului sau ucrainean Petro Poroshenko in care ii propunea retragerea armamentului greu la o distanta care sa impiedice tirurile asupra cartierelor rezidentiale.

"Din nefericire, nu numai ca nu am primit un raspuns, dar am vazut actiuni total contrare", a sustinut el.

Joi, estul Ucrainei a inregistrat cea mai sangeroasa zi de la semnarea, la inceputul lui septembrie, a unui acord de incetare a focului.

Cel putin 40 de persoane, civili si militari, au pierit in 24 de ore in estul tarii.