Printul mostenitor Salman bin Abdulaziz este noul rege al Arabiei Saudite, fiind urmatorul pe linie succesorala dupa moartea celor doi frati mai mari, in 2011 si 2012. Regele Salman a fost guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii si analistii prevad ca venirea sa la tron nu va produce foarte multe schimbari.

Salman bin AbdulazizFoto: Captura YouTube

Salman prezida de multe ori Consiliul de Ministri si il reprezenta in strainatate pe regele Abdallah care, in ultima perioada, si-a redus in mod considerabil activitatile publice.

Regele Salman este vazut ca fiind un "reformator pragmatic si precaut".

"Cand a devenit guvernator in 1963, Riyad avea 200.000 de locuitori, astazi are mai mult de sapte milioane", a afirmat Bruce Riedel de la Centrul pe Politicile Orientului Mijlociu al Institutului Brookings.

"Salman a fost liderul acestei transformari remarcabile, cu un record pentru buna guvernare si lipsa de coruptie", a adaugat acesta.

In aceasta pozitie, Salman "trebuia sa fie o combinatie dintre un reformator, un judecator, un juriu in unele cazuri si sa se ocupe de probleme economice"[...] Deci, cred ca este foarte bine pregatit pentru noua misiune", a declarat Robert Jordan, fost ambasador al Statelor Unite in Arabia Saudita

O tranzitie usoara

Guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii, Salman are reputatia unui print progresist. Tranzitia este de asteptat sa fie usoara, cu instabilitati minore si fara schimbari politice pe termen lung.

Ascensiunea lui Salman pare a semnala ca Arabia Saudita isi va pastra politicile actuale, dar cu toate acestea, tara se va confrunta cu provocari majore, noteaza The New York Times.

Desi Arabia Saudita a preferat sa isi atinga scopurile printr-o diplomatie "ca la carte", s-a observat o abordare mai agresiva dupa Primavara Araba, oferind sprijin Egiputlui, dar incercand sa se opuna adversarilor, precum presedintele Bashar al-Assad al Siriei sau Fratia Musulmana.

Temeri referitoare la sanatatea viitorului rege

Noul rege al Arabiei Saudite, in varsta de 79 de ani, s-a aflat intr-o stare de sanatate subreda in ultimii ani si cel mai probabil nu va conduce tara la fel de mult cum a facut-o fratele sau mai mare, potrivit Time.

Avand in vedere ca presa din Arabia Saudita este controlata de stat, nimeni nu stie cu exactitate de ce afectiune sufera noul rege, dar zvonurile variaza de la atac cerebral, la dementa, Parkinson sau Alzheimer.

Salman are un succesor

Primul ordin al regelui Salman a fost sa il numeasca pe fratele sau mai mic, Printul Muqrin, prin mostenitor.

Analistii vad aceasta numire ca un efort de a mentine stabilitatea viitoare a statului.

In varsta de 69 de ani, Muqrin este fostul sef al serviciilor de informatii si "a fost apropiat de Abdullah si de politicile sale de modernizare si reforma", noteaza CNN.