Regele Abdullah al Arabiei Saudite a decedat vineri la varsta de 91 de ani, iar printul Salman in varsta de 79 de ani, fratele sau, este noul rege al tarii, cel mai mare exportator de petrol, scrie AFP.

Regele Abdullah al Arabiei SauditeFoto: Captura YouTube

"Cu mare tristete, alteta sa regala printul mostenitor Salman bin Abdul Aziz si toti membrii familiei si natiunea isi exprima condoleante fata de regele Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud care a murit vineri la ora locala 01:00, (22.

00 GMT joi), a anuntat televiziunea de stat dupa recitarea unei rugaciuni din Coran.

Abdullah a condus oficial Arabia Saudita timp de un deceniu, dar in realitate el tinea haturile cu 10 ani mai devreme cand fratele sau vitreg, regele Fahd, a suferit un atac cerebral.

Abdullah in varsta de aproximativ 90 ani (data nasterii lui exacta nu este cunoscuta), fusese internat din 31 decembrie 2014, la Riad, cu pneumonie.

Starea lui se agravase si a fost nevoie de montarea unui tub pentru a-l ajuta sa respire. Varsta sa inaintata a alimentat periodic zvonuri despre viitorul regatului saudit, un aliat al Washingtonului si Occidentului in lupta impotriva grupului jihadist Statul islamic si a retelei teroriste al-Qaida.

UPDATE Barack Obama i-a adus omagii defunctului rege Abdullah al Arabiei Saudite

Presedintele american i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, la putin timp dupa anuntarea mortii sale vineri, salutand un prieten pretios si un lider "sincer" care a luat decizii curajoase in procesul de pace din Orientul Mijlociu, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"El a fost intotdeauna un lider sincer, care a avut curajul convingerilor sale", a declarat Barack Obama, citat intr-un comunicat.

"O adevarata prietenie calduroasa" m-a legat de regele Abdullah, care a murit la varsta de 90 de ani, a apreciat presedintele american.

"Tarile noastre au colaborat pentru identificarea a numeroase provocari si am apreciat mereu punctele de vedere ale regelui Abdullah", a adaugat el.

"El era convins ca relatia saudito-americana este importanta pentru stabilitatea si securitatea Orientului Mijlociu", a mai spus Barack Obama, care s-a intalnit de doua ori cu fostul monarh saudit.

In timpul unei vizite la Riyadh in martie 2014, presedintele american a reafirmat alianta istorica dintre Statele Unite si Arabia Saudita.

Francois Hollande a salutat memoria lui Abdullah al Arabiei Saudite

Presedintele francez Francois Hollande i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, decedat vineri, salutand "memoria unui om de stat a carui activitate a marcat profund istoria tarii sale", relateaza AFP.

Francois Hollande "saluta memoria unui om de stat a carui activitate a marcat profund istoria tarii sale si a carui viziune privind o pace justa si durabila in Orientul Mijlociu ramane mai mult ca oricand de actualitate", a anuntat Elysee intr-un comunicat.

"Seful de stat (francez) prezinta condoleante sincere poporului saudit si isi exprima atasamentul fata de prietenia dintre Franta si Arabia Saudita, la care regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud a muncit de-a lungul domniei sale", incheie comunicatul.