Presedintele american Barack Obama nu se va intalni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu in timpul vizitei acestuia in Statele Unite, la inceputul lui martie, in cursul careia liderul israelian, aflat in campanie, urmeaza sa evoce situatia din Iran, a anuntat joi Casa Alba, potrivit Mediafax.

"Presedintele nu se va intalni cu premierul Netanyahu, din cauza apropierii alegerilor din Israel", care vor avea loc pe 17 martie, a declarat Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala.

Neprimirea unor candidati care se afla in campanie este "un principiu si o practiva veche", a adaugat ea.

Liderul israelian urmeaza sa vorbeasca pe 3 martie in Congresul Statelor Unite, in care unii congresmeni ameninta ca vor adopta noi sanctiuni impotriva Iranului, impotriva recomandarii lui Obama si in contextul in care Iranul se afla in toiul unor negocieri cu marile puteri asupra programului sau nuclear controversat.

Aceasta vizita a luat prin surprindere Casa Alba, informata despre invitatia adresata de catre republicani premierului israelian cu putin timp inainte de anuntarea acesteia, miercuri.

In termeni utilizati extrem de rar - ilustrand situatia relatiilor dintre Netanyahu si Obama -, purtatorul de cuvant al presedintelui a evocat o "indepartare" de la protocol.

Obama si aliatii sai se tem ca aceasta vizita poate fi o ocazie ca Israelul si republicanii, care detin controlul asupra Congresului, sa atraga si mai multi opozanti fata de un acord cu Iranul, cu riscul de a provoca esecul negocierilor in curs.

"Presedintele a fost clar in privinta opozitiei sale fata de orice propunere a Congresului cu privire la Iran care ar submina negocierile noastre si ar diviza comunitatea internationala", a subliniat Meehan.

Obama a spus ca va opune un vot de veto oricarei propuneri de lege care impune noi sanctiuni Teheranului.

"Adaugarea unor noi obstacole, in acest stadiu critic al negocierilor (...), va dauna eforturilor pe care le depunem in acest moment decisiv", subliniaza ministrii german, francez si britanic de Externe si sefa diplomatiei UE intr-un articol publicat in ziarul The Washinton Post (WP).

Iranul, care da asigurari ca programul sau nuclear este de natura civila, cauta sa obtina - in schimbul unui acord care garanteaza natura pasnica a acestui program - anularea sanctiunilor economice care-i afecteaza dur economia.

In comunicatul prin care Guvernul israelian confirma vizita lui Netanyahu nu este evocata vreo intalnire cu Obama.

Premierul israelian, care va vorbi si despre islamul radical, urmeaza sa participe, de asemenea, la Conferinta anuala AIPAC - puternicul grup de interese american proisraelian care se reuneste in perioada 1-3 martie la Washington.

Obama si Netanyahu au vorbit la telefon pe 12 ianuarie.

Netanyahu se va adresa pentru a treia oara Congresului, o onoare extrem de rara acordata unui lider strain.

Vizita sa va avea loc cu doua saptamani inainte de alegerile legislative anticipate din Israel, al caror rezultat este incert.