In timp ce criza din Ucraina continua sa tina atentia lumii asupra granitelor de vest ale Rusiei, Moscova este foarte activa, in ultima vreme, in regiunea arctica, ceea ce produce preocupare in randul celorlalte tari cu acces la aceasta, inclusiv tari membre NATO si in special Norvegia, potrivit unei analize Stratfor intitulate "Planurile Rusiei pentru suprematie arctica".

Potrivit sursei citate, militarizarea regiunii arctice, planificata de Rusia, este deja in curs de desfasurare si are asigurata finantare pentru anul 2015, in conditiile in care Ministerul Apararii de la Moscova este singurul care a scapat neafectat de reducerile bugetare provocate de problemele economice ale tarii. In aceste conditii, alte tari isi reevalueaza pozitiile in fata unei "forte regionale coplesitoare", persistand amenintarea unui conflict armat chit ca Rusia nu are, in opinia Stratfor, intentia de a declansa ostilitati.

  • Centrul de analiza aminteste ca dintre cele opt tari ale Consiliului Arctic, cinci sunt membre NATO, ceea ce alimenteaza suspciunea Rusiei ca forte ostile se concentreaza impotriva ei. In regiunea arctica, Rusia este interesata din mai multe motive, dar "resursele naturale si imperativele geopolitice pure" sunt principalele mecanisme din spatele planurilor ruse: anume, rezervele nedescoperite de gaze naturale si petrol si ruta nordica din Extremul Orient catre Europa, prin Oceanul Arctic, de interes si pentru celelalte tari arctice.

Potrivit Stratfor, militarizarea Arcticii va fi un obiectiv-cheie pentru armata rusa in 2015 si ulterior. Sursa mentionata citeaza Ministerul rus al Apararii cand mentioneaza reactivarea unor baze din regiune, aceasta incluzand sisteme antiaeriene si baze pentru Flota Nordica in Novaia Zemlia, trupe in Murmansk si Iamalia-Nenetia, sisteme radar in mai multe locatii, trupe suplimentare de frontiera.

Stratfor apreciaza ca dominatia rusa in regiune a fost intarita la sfarsitul anului trecut, cand presedintele Vladimir Putin a semnat o noua doctrina militara, iar regiunea a fost pusa, in premiera, pe lista sferelor de influenta ale Rusiei.

In aceste conditii, Norvegia isi reevalueaza pozitia fata de rolul si planurile Moscovei in regiune si manifesta o schimbare de atitudine fata de Rusia. Stratfor arata ca, desi o tara mica in comparatie cu gigantul de la Rasarit, Norvegia este varf de lance in promovarea rolului NATO in regiunea arctica si a investit masiv in capacitatile de aparare din zona. Norvegia a anuntat, recent, ca in martie a.c. va desfasura primele manevre militare in zona frontierei cu Rusia din 1967 incoace.

Stratfor crede ca Norvegia va face presiuni pentru o prezenta mai mare a NATO in regiunea nordica, dar, cu toate ca persista amenintarea unui conflict militar, Rusia se va abtine sa provoace ostilitati. "Kremlinul stie ca, atunci cand vine vorba de achizitii, faptele se fac mai bine auzite decat cuvintele, iar orice incercare de a pune mana pe teritoriul bogat si nerevendicat al Cercului Arctic va trebui sustinuta prin forta", conchide Stratfor.