Zbigniew Brzezinski, un influent comentator al politicii externe americane, a recomandat, miercuri, prepozitionarea de trupe americane sau europene in tarile baltice, cu scopul de a "disuada" Rusia de orice intentie in aceasta zona, potrivit Mediafax.

In opinia influentului fost consilier la Casa Alba, in varsta de 86 de ani, care s-a exprimat in fata Comisiei Fortelor Armate din Senatul american, "cosmarul este ca, intr-o zi, (Vladimir Putin) sa ocupe Riga (Letonia) si Tallinn (Estonia), ceea ce nu i-ar lua decat o zi".

"Vom spune ca este groaznic, ca este socant", dar, "cu siguranta, nu vom putea face nimic" fara a risca provocarea unui potential razboi nuclear, a spus el.

Trebuie imaginata "o disuasiune", partea rusa trebuie obligata sa inteleaga "ca va exista o reactie" din partea NATO. Din acest motiv, "recomand prepozitionarea de forte" in tarile baltice, dar intr-o maniera care sa nu provoace Rusia, a subliniat el.

"Cativa militari americani in Estonia nu vor reprezenta o amenintare de invazie pentru Rusia. Putin va sti aceasta, dar el va mai sti ca, daca va invada Estonia, va intalni forte americane in calea sa si chiar cativa germani, cativa francezi, cativa britanici", a continuat el.

In plus, Zbigniew Brzezinski le recomanda tarilor occidentale sa furnizeze arme "defensive" Ucrainei, asigurand totodata Rusia ca nu intentioneaza sa integreze Ucraina in NATO.

Zbigniew Brzezinski este fostul consilier pentru securitate nationala al presedintelui Jimmy Carter si intervine adesea in dezbaterea publica americana pentru a-si exprima opiniile referitoare la politica externa a Statelor Unite.