Ciocniri violente au izbucnit luni la Sanaa, unde puternica militie siita Ansaruallah s-a apropiat de palatul prezidential in incercarea de a-si intari controlul asupra capitalei yemenite, scrie AFP.

Dupa lungi ore de tensiuni si lupte, o incetare a focului a fost decretata la sfarsitul zilei. Oprirea ostilitatilor a fost confirmata de martori.

Schimburi de focuri au izbucnit luni in apropiere de palatul prezidential din Sanaa. Ciocnirile s-au soldat cu doi morti si 14 raniti, potrivit unui prim bilant medical.

Convoiul premierului Khaled Bahah a fost tinta unor focuri de arma dupa ce a participat la o reuniune cu presedintele Abd Rabbo Mansour Hadi dedicata modalitatilor de incetare a focului. Bahah a scapat nevatamat, a precizat ministrul Informatiilor Nadia al-Sakkaf.

Aceasta a precizat ca televiziunea nationala si agentia oficiala Saba nu se afla sub controlul autoritatii statului. Militiile siite, denumite si houthis, "refuza sa publice orice declaratie a guvernului".

Militia Ansaruallah pare sa incerce sa-si intareasca puterea in Sanaa, unde a intrat in 21 septembrie si controleaza pana pn prezent principalele sectoare si cladiri publice ale capitalei.

Reinstalarea violentelor vine la doua zile dupa rapiredea de catre militiile siite a lui Ahmed Awad ben Moubarak, seful de cabinet al presedintelui si unui dintre arhitectii proiectului noii Constitutii.

ben Moubarak a condus procesul de Dialog National lansat dupa plecarea fostului presedinte Ali Abdallah Saleh in februarie 2012 dupa un an de revolte populare.

Militiile siite, care si-au sport in continuu puterea de la intrarea in capitala, se opun acestui text, care prevede un Yemen federal, format din sase regiuni.

O astfel de impartire le-ar taia accesul la mare, una dintre principalele scopuri ale acestor militii de cand si-au parasit fieful montan din Saada, in nord, pentru a cuceri mari suprafete din teritoriul yemenit.