O manifestatie anti-islam este anuntata luni la Copenhaga, in Danemarca, la apelul miscarii Pegida, care si-a anulat reuniunea saptamanala prevazuta tot luni la Dresda in Germania, dupa ce a primit amenintari.

"Vom manifesta maine (n.r. luni) la ora locala 18.00 (ora 19.00 in Romania) la Copenhaga. Pe Facebook, 300 de persoane au spus ca vor participa", a anuntat duminica organizatorul acestei reuniuni, Nicolai Sennels, un psiholog scolar, scrie AFP.

Miscarea Pegida (acronimul in germana pentru "Patrioti europeni impotriva islamizarii Occidentului") s-a nascut in Germania in luna octombrie 2014. Acum este raspandita si in alte tari europene. In ziua de 12 ianuarie, aproximativ 200 de persoane care si-au declarat apartenenta la aceasta miscare au manifestat impotriva islamului la Oslo.

La cinci zile dupa atentatele de redactia Charlie Hebdo din Paris in numele jihadului, 25.000 de persoane, un numar record, au defilat in capitala landului federal Saxonia, pentru a cere o politica mai restrictiva in domeniul imigratiei.

Miscarea Pegida a decis sa-si anuleze manifestatia saptamanala de luni de la Dresda dupa ce unul dintre organizatori a primit o amenintare cu moartea din partea gruparii Statul Islamic.

Duminica, politia germana a "interzis orice adunare publica in aer liber" pe parcursul intregii zile de luni, la Dresda, din cauza unui "risc terorist concret".

"Toate adunarile publice in aer liber si toate manifestatiile sunt interzise luni, 19 ianuarie, pe teritoriul orasului Dresda", a anuntat politia intr-un comunicat. "Politia din Dresda dispune de elemente privind o amenintare concreta ce vizeaza manifestatia de luni a Pegida", se mai arata in comunicat.

Potrivit acestor elemente, "teroristi sunt chemati sa se infiltreze printre manifestanti pentru a ucide un organizator al mitingurilor Pegida", afirma politia.