Separatistii prorusi si-au intensifica sambata ofensiva pe care au declansat-o joi asupra Aeroportului din Donetsk, in estul Ucrainei si pun presiune din ce in ce mai mare asupra trupelor ucrainene care sustin ca detin in continuare controlul asupra unitatii, relateaza AFP.

Luptele s-au derulat fara repaos in aceste ultime zile la aeroportul Serge Prokofiev, aflat in ruine dupa aproape 8 luni de conflict insa cu o importanta strategica si simbolica ridicata.

Sambata, au fost doar cateva ore de liniste, in jurul amiezii. Bombardamentele au fost reluate in forta in jurul orei 13:00 GMT (15:00 ora locala si ora Romaniei) si au continuat pana pe seara, au constat jurnalistii AFP prezenti de o parte si de alta a liniei frontului.

"Asculta! Toate se cutremura! Ei (rebelii) au cerut un armistitiu pentru a ridica mortii, a fost liniste pana in jurul pranzului, iar acum se bombardeaza din toate partile, si de la noi si de la ei", a declarat un soldat si batalionul "Oun" din postul ucrainean de la Piski, aflat la 4 kilometri de aeroport.

Soldatii ucraineni au recunoscut ca bombardamentele nu au mai fost "niciodata pana acum" atat de intense. "Iar ei (rebelii - n.red.) ataca de asemenea" pe teren, a declarat unul dintre ei.

"Incercam sa pastram pozitiile si sa ripostam. Nu stim cum va iesi", a precizat un alt soldat, membru al batalionului "Dnipro-1".

Jurnalistul AFP la fata locului a auzit o comunicare radio in care se vorbea de 15 de raniti.

Armata ucraineana a anuntat in jurul orei 13:30 GMT ca soldatii "incercau sa blocheze inamicul (...) pentru a evacua ranitii."