Cel putin sapte biserici au fost incendiate sambata la Niamey, capitala statului african Niger, in cursul unei manifestatii de contestare a caricaturilor cu profetul Mahomed publicate in saptamanalul francez Charlie Hebdo, protestul extinzandu-se in mai multe cartiere ale orasului, relateaza AFP.

Cele sapte lacasuri de cult, majoritatea biserici evanghelice, dintre care unele isi aveau sediul in vile mici, fara niciun semn religios distinctiv, au fost incendiate pe malul stang al fluviului Niger, potrivit corespondentului AFP, care a vazut manifestantii indreptandu-se spre malul drept, unde se afla de asemenea numeroase biserici.

Aproximativ 100 de jandarmi echipati cu casti de protectie si scuturi protejau, in jurul orei locale 12.45 (13.45, ora Romaniei) Catedrala din Niamey, ei fiind atacati cu pietre de manifestanti, a constatat un jurnalist AFP, care a vazut totodata trei biserici incendiate.

Tineri inarmati cu bate, rangi sau tarnacoape umblau de asemenea prin mai multe cartiere ale capitalei, potrivit aceleiasi surse.

Cel putin o mie de tineri s-au adunat initial, sambata dimineata, in fata Marii Moschei din Niamey, in pofida interdictiei autoritatilor, pentru a protesta impotriva caricaturii cu Mahomed publicate pe prima pagina a revistei de satira.

Moscheea a fost incercuita de zeci de forte de ordine, care au incercat sa disperseze manifestantii folosind gaze lacrimogene.

Lozinci precum "Jos Franta", "Jos tricolorul francez" sau "Jos Charlie Hebdo" au fost scandate de protestatari, unii dintre ei strigand de asemenea "Allah Akbar".

Mai multi manifestanti au aruncat cu pietre in fortele de ordine, iar doua autovehicule au fost incendiate. Cauciucuri in flacari au fost de asemenea aruncate intr-un comisariat de politie situat in apropiere de Marea Moschee, a mai constatat corespondentul AFP.

"Vom distruge tot. Il protejam pe profetul nostru. Il vom apara chiar si cu riscul vietii noastre", a declarat un manifestant, tinand in mana o bucata mare de piatra, dar a carui fata nu era acoperita, precum a celorlalti, cu un fular sau cu o masca pentru a rezista gazelor lacrimogene.

Incidentele au loc la o zi dupa manifestatiile anti-Charlie Hebdo de la Zinder, al doilea mare oras din Niger, care s-au soldat cu 4 morti si 45 de raniti. Centrul cultural francez a fost de asemenea incendiat, iar trei biserici au fost vandalizate.