Zeci de mii de oameni au protestat in intreaga lume musulmana, dupa rugaciunile de vineri, impotriva publicarii caricaturilor profetului Mahomed, mitinguri marcate de violente in Pakistan si Niger, scrie AFP.

Credinciosii au marsaluit in marile orase din Pakistan, dupa ce Parlamentul a condamnat in unanimitate publicarea "caricaturilor blasfematoare". In orasul Karachi, evenimentul s-a transformat intr-o confruntare cu politia, protestatarii incercand sa se apropie de consulatul francez. Un fotograf AFP a fost grav ranit.

In Niger, Centrul Cultural Francez din Zinder a fost ars, iar trei biserici au fost devastate. Protestele au dus la moartea a 4 persoane si la ranirea altor 45, conform autoritatilor.

Cateva mii de oameni au iesit in strada in Nouakchott, Mauritania, arzand drapelul Frantei. Adresandu-se multimii, seful statului Mohamed Ould Abdel Aziz a condamnat atat terorismul, cat si caricaturile.

Si in Dakar aproximativ 1.000 de persoane au ars steagul francez.

In Alger, intre 2.000 si 3.000 de protestatari au scandat "Suntem toti Mahomed" sau "Eu sunt Kouachi", numele fratilor jihadisti care au atacat redactia ziarului francez.

Un protest planificat pentru sambata in Iran de catre studentii islamisti a fost anulat fara nicio explicatie.

In Siria, mii de oameni au iesit in strada in zonele controlate de rebeli si jihadisti, cerand oprirea "insultelor religioase".