Procurorul Istanbulului a deschis joi o ancheta cu privire la publicarea de catre cotidianul de opozitie Cumhuriyet a unei caricaturi controversate cu profetul Mahomed preluate din saptamanalul francez de satira Charlie Hebdo, transmite presa turca, citata de AFP.

Singurul din intreaga lume musulmana, cotidianul turc Cumhuriyet a reprodus in editia sa tiparita de miercuri prima pagina a numarului Charlie Hebdo aparut dupa atentatul care a decimat redactia revistei franceze pe 7 ianuarie la Paris. Aceasta caricatura, care insoteste doua editoriale, il infatiseaza pe profetul Mahomed cu lacrimi in ochi si purtand o pancarta cu "Je suis Charlie", sloganul manifestantilor care au marsaluit in Franta si in alte tari pentru a condamna atacurile jihadiste din Paris care s-au soldat in total cu 17 morti.

Ancheta deschisa ii vizeaza in mod specific pe autorii celor doua editoriale, Ceyda Karan si Hikmet Cetinkaya, acestia fiind acuzati de "incitare la ura" si "insultarea valorilor religioase", a precizat agentia guvernamentala Anatolia.

Adversar ferm al presedintelui islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, cotidianul a publicat de asemenea un insert de patru pagini in care erau reproduse, in limba turca, caricaturi si articole din Charlie Hebdo.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a calificat joi caricatura cu Mahomed drept "o grava provocare". "Nu putem accepta insultele la adresa profetului (...) libertatea presei nu inseamna libertatea de a insulta", a adaugat el.

In afara de cotidianul Cumhuriyet, mai multe site-uri turcesti au preluat miercuri caricatura cu Mahomed. Un tribunal turc a ordonat insa cateva ore mai tarziu blocarea tuturor paginilor web care afisau caricatura profetului, calificand-o drept o "insulta pentru credinciosi".