Cancelarul german Angela Merkel afirma ca intelege ingrijorarile miilor de persoane care manifesteaza in fiecare luni in Germania pentru a cere o politica migratorie mai restrictiva, temandu-se de islamizarea tarii, intr-un interviu care va fi publicat vineri, relateaza AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Inteleg numeroasele probleme care ingrijoreaza multi oameni, precum problemele incontestabile pe care le ridica imigratia, chiar daca ea reprezinta un castig si o necesitate pentru tara noastra", afirma cancelarul, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merkel afirma ca intelege si cetatenii ingrijorati "de criminalitatea din marile orase si din anumite regiuni frontaliere".

Cu toate acestea, Angela Merkel a invitat germanii sa nu participe la manifestatiile anti-islam organizate de persoane care au "alte obiective". Inima lor este prea adeseori plina de "prejudicii" si de "ura", dupa cum spunea cancelarul in discursul de anul nou, cuvinte reluate si in acest interviu.

Din octombrie, miscarea anti-islam Pegida ("Patriotii europeni impotriva islamizarii occidentului) mobilizeaza in fiecare luni, la Dresda (est) mii de oameni, cu un succes in crestere: 500 de oameni la primul mars, in 20 octombrie, 10.000 la inceputul lui decembrie, 25.000 lunea trecuta, un record pana in prezent.

Cancelarul nu a constatat "nicio islamizare a Germaniei", apreciind ca ingrijorarile germanilor ar putea proveni din necunoasterea religiei musulmane. "Cunoastem prea putin islamul", a spus aceasta.

Analistii vietii politice germane si responsabili din partidul sau, Uniunea Crestin Democrata, sunt ingrijorati de un discurs prea centrist al cancelarului, in special in ceea ce priveste imigratia, de care ar putea profita un nou partid anti-euro, AfD, care se pozitioneaza foarte la dreapta in aceasta tematica.