De joi seara, Belgia este in stare de alerta. Parchetul federal a confirmat ca politia a efectuat aproximativ zece perchezitii in trei districte (Bruxelles, Verviers si Hal-Vilvorde), pentru a destructura un grup de jihadisti reveniti recent din Siria si care pregateau atentate iminente, de amploare, impotriva serviciilor de politie pe teritoriul tarii. Operatiunea a fost declansata in urma informatiilor obtinute din interceptarile operate la domiciliile si in autovehiculele suspectilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Doi suspecti au fost ucisi in timpul unui raid efectuat in Verviers (estul tarii), dupa ce acestia au deschis focul asupra fortelor de ordine. Un al treilea suspect, care a fost ranit, a fost arestat de politie.

Nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat in intreaga tara.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 23.00 O noua operatiune a politiei a avut loc in Anderlecht. Intr-un apartament vizat s-a gasit material explozibil.

UPDATE 22.42

UPDATE 22.30 "Nicio legatura nu a fost stabilita, in acest stadiu", intre operatiunea antijihadista din Belgia si atentatele de la Paris, a declarat un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sijpt.

UPDATE 22.00 Organul de coordonare pentru analizarea amenintarilor (OCAM) din Belgia, a ridicat nivelul de alerta la 3, pe o scara de 4, pentru intreaga tara.

UPDATE 21.45 Parchetul federal belgian a confirmat in conferinta de presa ca, la Verviers, trei indivizi au deschis focul asupra politiei, cu arme automate, iar doi suspecti au fost ucisi si un al treilea ranit. Niciun politist nu a fost ranit.

UPDATE 21.15 Potrivit informatiilor difuzate de televiziunea La Chaine Info, exista o legatura intre operatiunea efectuata in Belgia si reteaua care il sprijinea cu arme pe Amedy Coulibaly, unul dintre atentatorii de la Paris.

Le Soir precizeaza ca operatiuni sunt in curs la Vilvorde, Bruxelles-Ville, Schaerbeek, Zaventem si Molenbeek-Saint-Jean. Potrivit cotidianului belgian, primarul din Verviers a declarat ca ar exista trei morti. Parchetul nu a confirmat inca acest bilant, dar urmeaza sa faca o declaratie la ora locala 20.00.

Le Soir mai relateaza ca, in cursul dupa-amiezii, la statia de metrou Ribaucourt din Bruxelles, un barbat inarmat care striga "Allahu Akbar" a fost arestat de politie.

UPDATE 21.00: AFP scrie ca operatiunea s-a desfasurat intr-o fosta brutarie. Potrivit cotidianului De Standaard, un grup jihadist se pregatea sa comita un atac.

Trei tineri plecati sa lupte in Siria si reveniti in tara in urma cu o saptamana au fost pusi sub ascultare de catre politie, care a decis sa actioneze foarte rapid, interceptarile indicand ca acestia erau pregatiti sa comita acte teroriste, relateaza de asemenea televiziunea RTL-TVI.

Operatiuni sunt de asemenea in desfasurare la Bruxelles. Francoise Schepmans, primarul din Molenbeek-Saint-Jean, a mentionat ca perchezitii au loc si in localitatea sa, care face parte din regiunea Bruxellesului si in care locuiesc un numar mare de imigranti.

UPDATE 20.30: Publicatia belgiana Le Soir scrie ca politia federala a efectuat raiduri la Verviers si la Bruxelles si ca suspectii intentionau sa comita atentate in capitala belgiana.

Potrivit Le Soir, o operatiune a politiei legata de presupuse acte de terorism s-a desfasurat joi intr-o locuinta din centrul orasului Verviers. Operatiunea s-ar fi soldat cu mai multe victime, lucru ce nu a fost confirmat de parchet. Informatia privind cel putin doi morti a fost avansata de mai multe surse, precizeaza Le Soir. O a treia persoana ar fi fost ranita.

Potrivit publicatiei citate, este vorba de trei indivizi monitorizati de autoritati si care s-au intors recent din Siria.

La randul sau, postul public de radio RTBF precizeaza ca nu exista victime in randul fortelor de securitate implicate, dar ca doua persoane neidentificate au fost ucise, iar o a treia a fost grav ranita. Alte cateva persoane au fost retinute.

_______

Cel putin doua persoane au fost ucise in timpul unui raid antiterorist efectuat de politia belgiana in Verviers, in estul tarii, anunta Reuters, care citeaza televiziunea publica belgiana RTBF.

Agentia de stiri Belga afirma, citand procurori federali, ca a avut loc o operatiune a politiei in apropiere de centrul orasului, dar nu a confirmat existenta unor victime.

Belga a precizat insa ca exista persoane ranite si ca actiunea politiei este in desfasurare.

Pe retelele sociale, martori afirma ca au vazut in apropiere de centrul orasului politisti cu cagule, iar unii evoca "explozii" si "focuri de arma".