Tanarul care a stat ascuns opt ore sub o chiuveta in tipografia din Dammartin-en-Goele unde se refugiasera vineri fratii Kouachi, autorii atacului de la revista franceza Charlie Hebdo, a declarat ca se simte norocos ca a supravietuit, motiv pentru care a si jucat la loto, relateaza Le Parisien, citat de Mediafax.

Lilian Lepere, tanarul care a stat ascuns in tipografia unde se refugiasera fratii KouachiFoto: Captura YouTube

Lilian Lepere, in varsta de 26 de ani, a povestit pentru France 2 cum s-a ascuns, cu ajutorul angajatorului sau, in tipografia CTD din Dammartin-en-Goele, vineri, in momentul in care fratii Said si Cherif Kouachi au intrat si s-au refugiat acolo. El stie ca a avut noroc sa scape nevatamat. "De altfel, am jucat la loto in aceasta seara", a declarat el luni.

In timpul emisiunii, el a vazut imaginile cu seful sau Michel Catalano, eliberat de fratii Kouachi, care povestea cum i-a oferit ragazul pentru a se ascunde. "El mi-a oferit secundele necesare pentru a ma ascunde. Datorita lui sunt aici", a afirmat Lepere. "Primul lucru pe care mi l-a spus cand s-a deschis usa a fost: au Kalasnikov. Eu nu l-am crezut. Am vazut apoi pe fata lui ca nu era o gluma. Ii auzeam urcand si mi-a spus: Du-te si ascunde-te!", isi aminteste Lilian.

El s-a refugiat atunci sub o chiuveta, intr-un dulap de 70x90 de centimetri, cu adancimea de 40 de centimetri, unde a stat opt ore si jumatate. "Majoritatea timpului au stat in biroul directorului, situat alaturi. Daca faceam un zgomot, loveam in zid", a mai spus Lilian, continuand: "Dupa primul schimb de focuri, unul dintre ei a deschis dulapul de alaturi. A deschis frigiderul. Era la 50 de centimetri (...). A baut deasupra chiuvetei, ii vedeam umbra. Am simtit pe spate apa care curgea prin sifon. Imi spuneam ca daca se sterge pe maini cu prosopul agatat de usa, dulapul se va deschide. Asa ceva nu vezi decat in filme. In acel moment, creierul inceteaza sa mai gandeasca, inima se opreste, incetezi sa mai respiri".

Tanarul a explicat ca nu si-a putut folosi telefonul mobil mai repede, pentru ca statea ghemuit in dulapul de sub chiuveta si nu avea acces la buzunar. La un moment dat l-a luat si primul lucru pe care l-a facut a fost sa-l mute pe modul silentios, pentru ca era pe vibratie. Ulterior, Lilian le-a trimis mesaje membrilor familiei sale, iar unul dintre acestia i-a raspuns ca se afla alaturi de politie. Cand a intrat in legatura cu politia, a reusit sa le ofere detalii despre sediul firmei si a primit asigurari ca in momentul asaltului o echipa va veni sa il caute.

Jandarmeria "ma avertizase in mesaje ca o echipa va veni sa ma caute si ca nu trebuie sa ma misc. Dar cand am inteles ca politistii vor intra, nu m-am supus. Imi era teama ca cei doi frati au pus bombe in cladire", a povestit el, adaugand ca a iesit din dulap. In final nu a fost nicio explozie, doar zgomotele "salvatorilor" sai, care l-au preluat si l-au scos din cladire pe fereastra.