Comisia Europeana a anuntat ca nu are nici un plan pentru infiintarea unui serviciu secret al Uniunii Europene, relateaza EUObserver. Reamintim ca ideea, enuntata public pentru prima oara de ex-comisarul pentru justitiei Viviane Reging in 2013, a fost repusa in discutie imediat dupa atentatele de la Charlie Hebdo.

Intrebata daca Bruxelles-ul are in plan constituirea unui astfel de serviciu de informatii integrat al UE, purtatoarea de cuvant a Comisiei, Natasha Bertuad, a raspuns "Nu".

In schimb, Comisia urmareste intarirea colaborarii si a schimbului de informatii intre serviciile din Statele Membre, precum si intre Centrul de analiza al UE (IntCen) si alte agentii precum Europol.

IntCen este un centru de analiza a informatiei integrat in serviciul european de politica externa (EEAS, condus de Federica Mogherini). IntCen este condus de Ilkka Salmi, fost sef al serviciului secret finlandez (Supo).

Europarlamentarul olandez Sophie Int’Veld declarase luni ca IntCen ar trebui transformat intr-un serviciu de informatii, iar premierul italian Matteo Renzi a sprijinit public ideea ca UE sa aiba propriul serviciu secret.