Numarul de miercuri al revistei satirice Charlie Hebdo va avea un tiraj de trei milioane de exemplare, in loc de un milion cum a fost prevazut initial, a anuntat distribuitorul revistei, MLP, care primeste avalanse de comenzi din Franta si din strainatate, potrivit Mediafax.

Caricaturi Charlie HebdoFoto: Colaj foto

Toate incasarile pentru primul milion de exemplare vor merge la Charlie Habdo, reteaua de distributie acceptand sa lucreze gratuit.

Mai multe state care nu difuzau ziarul francez de satira sau il distribuiau doar in cateva exemplare au solicitat deja cateva mii de exemplare din noul numar al saptamanalului Charlie Hebdo.

Potrivit avocatului publicatiei satirice, viitorul numar va contine caricaturi cu Profetul Mahomed si va fi editat in 16 limbi.

Saptamanalul satiric francez, care a fost vizat, pe 7 ianuarie, de un atac comis de doi jihadisti francezi, soldat cu 12 morti si 11 raniti, avea pana in prezent un tiraj de 60.000 de exemplare.

Printre victimele atacului se numara directorul publicatiei, Stephane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Atacul a fost revendicat si de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria si de organizatia Al-Qaida in Peninsula Arabia.

Urmatorul numar din Charlie Hebdo, pregatit de supravietuitorii atentatului sangeros impotriva cotidianului satiric, va continua sa ia in vizor politica si religiile si va include "evident" caricaturi ale profetului Mahomed, spune avocatul saptamanalului, citat de AFP.

Intrebat la radio France Info despre eventualitatea prezentei de desene ale lui Mahomed in viitorul numar, acesta a raspuns: "Evident. Nu vom ceda la nimic, altfel toate acestea nu ar avea niciun sens".

Editia de miercuri, supranumita a "supravietuitorilor", va avea un tiraj de un milion de exemplare si va fi tradusa in 16 limbi, a precizat luni Patrick Pelloux, cronicar la Charlie Hebdo si medic de urgenta, la acelasi post de radio.

In 2006, Charlie Hebdo a reprodus caricaturi ale profetului Mahomed a caror publicare de catre cotidianul danez JyllandsPosten declansase manifestatii violente. Dupa acea data, ziarul francez a fost tinta unui incendiu criminal si a numeroase amenintari.

Cei doi jihadisti care au ucis cu sange rece 12 persoane miercurea trecuta in redactia Charlie au iesit strigand: "L-am razbunat pe profet! Am ucis Charlie Hebdo".

In opinia avocatului Richard Malka, "nu avem niciodata dreptul de a critica un evreu pentru ca e evreu, un musulman pentru ca este musulman, un crestin pentru ca este crestin".