Operatorul ungar al retelei de gazoducte FGSZ a anuntat duminica faptul ca si-a reluat livrarile de gaze naturale catre Ucraina vecina, dupa ce le-a suspendat pentru o perioada nedeterminata in septembrie, o masura criticata de catre compania publica ucraineana Naftogaz.

"Sunt in masura sa confirm ca livrarile de gaze catre Ungaria si Ucraina au inceput", a declarat, intr-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtatoare de cuvant a FGSZ, potrivit Mediafax.

Ea a precizat ca 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sambata.

FGSZ a decis pe 25 septembrie sa-si opreasca livrarile catre Ucraina, o masura care a fost catalogata "neasteptata si neexplicata" de catre Naftogaz.

Suspendarea a intervenit la cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre Aleksei Miller, presedintele gigantului rus Gazprom, si preierul ungur Viktor Orban, care avertizeaza in mod regulat cu privire la o deteriorare a relatiilor comerciale cu Rusia.

Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea cresterii rezervelor de gaze naturale in Ungaria, un angajament la respectarea caruia Bruxelles-ul indeamna tarile membre UE.

Executivul a argumentat ca Ungaria este necesar sa fie pregatita in cazul inchiderii gazoductului care vine din Ucraina si prin care tranziteaza o mare parte din livrarile Gazprom.

Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat in 2013, in total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria.

Livrarile de gaze ale Ungariei catre Ucraina se inscriu in cadrul eforturilor UE de a ajuta Kievul, aflat in dificultate din cauza conflictelor politic si militar in care este implicat cu Moscova si sepratistii prorusi din estul tarii.