Secretarul american al Justitiei, Eric Holder, a declarat ca nu exista "informatii credibile" care sa ateste ca Al-Qaida sau gruparea Stat Islamic se afla la originea atentatelor de la Paris.

"In acest stadiu, nu avem informatii credibile care sa ne poata permite sa stabilim ce organizatie este responsabila" pentru aceste atacuri, a declarat duminica oficialul pentru postul de televiziune american ABC, la Paris, unde a participat la o reuniune internationala impotriva terorismului, relateaza Mediafax.

Secretarul american al Justitiei a apreciat ca Al-Qaida in Yemen si Statul Islamic "reprezinta in mod clar o amenintare pentru Statele Unite si aliatii lor".

La randul sau, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major General american, a declarat duminica pentru postul Fox News ca nu a fost stabilita o legatura care sa demonstreze ca Al-Qaida a comis atacul asupra revistei satirice franceze Charlie Hebdo.

Fratii Kouachi, acuzati ca au comis masacrul de la Charlie Hebdo, "erau inspirati intr-o anumita masura. Ei nu erau auto-radicalizati (...), exista un indiciu ca unul dintre ei a primit antrenament in Yemen. Dar in ceea ce priveste comiterea (atentatului) de catre Al-Qaida, nu cred ca a fost stabilita legatura", a declarat generalul Dempsey.

Cherif Kouachi a afirmat ca face parte din reteaua din Peninsula Araba (AQPA), in timp ce autorul luarii de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris, Amedy Coulibaly, a precizat ca face parte din gruparea Stat Islamic.

Inainte de a fi ucis de fortele franceze, Cherif Kouachi a afirmat ca deplasarea sa in Yemen in 2011 a fost finantata de islamistul americano-yemenit Anwar al-Awlaqi, ucis in Yemen de o drona americana, la 30 septembrie 2011.

In conversatia sa cu jurnalistii de la postul francez BFMTV, in timp ce era baricadat cu un ostatic intr-o tipografie din Dammartin-en-Goele, Cherif Kouachi a afirmat ca misiunea de a actiona in Franta i-a fost incredintata de aripa Al-Qaida in Arabia Saudita si Yemen.