Ministrii de Interne din 11 state europene si secretarul american al Justitiei Eric Holder au convenit duminica, in cadrul unei reuniuni la Paris, sa consolideze lupta impotriva terorismului, in primul rand prin sporirea controalelor la frontierele externe ale UE, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Aceasta reuniune internationala exceptionala a avut loc la cateva zile dupa atacurile jihadiste din Franta si in timp ce sute de mii de persoane si numerosi lideri straini se pregateau sa defileze la Paris in memoria celor 17 victime ale atentatelor.

Intr-o declaratie publicata la finalul reuniunii de doua ore, ministrii considera ca este "indispensabil" un parteneriat cu operatorii de Internet pentru identificarea si retragerea rapida a "continutului care incita la ura si teroare".

"Trebuie sa incheiem rapid lucrarile angajate sub responsabilitatea Comisiei pentru a consolida, fara schimbarea dreptului european, controalele cetatenilor europeni la trecerea frontierelor externe ale Uniunii", potrivit declaratiei citite de ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, inconjurat de omologii sai.

"Suntem toti de acord cu aplicarea unor controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza unor criterii" specifice, a explicat Bernard Cazeneuve, insistand asupra necesitatii de a face progrese privind sistemul de colectare a datelor furnizate de calatori companiilor aeriene (PNR), in cadrul luptei impotriva terorismului.

"Trebuie sa progresam de urgenta spre infiintarea unui PNR european", care "permite schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene intre statele membre", cu "toate garantiile de protectie a datelor personale". Acest lucru "va permite urmarirea celor care merg in teatrele de operatiuni teroriste sau care se intorc", a precizat ministrul francez.

"Suntem convinsi de utilitatea de neinlocuit" a acestui instrument, a subliniat el.

Unsprezece ministri europeni de Interne (Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia si Marea Britanie ) si secretarul american al Justitiei, Eric Holder, au fost prezenti duminica la reuniunea internationala impotriva terorismului organizata de Cazeneuve la Paris. Coordonatorul european pentru lupta impotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a participat de asemenea la reuniune.