In timp ce lista cu liderii mondiali care vor fi prezenti, duminica, la Paris, la ampla manifestatie organizata in semn de omagiu pentru Charlie Hebdo si victimele atentatelor care au lovit Franta este in continua crestere, prezenta unor oficiali, ai caror tari nu sunt tocmai cunoscute pentru respectarea libertatii de exprimare si a presei, starneste critici, noteaza Le Monde.

Palatul Elysee s-a justificat astfel cu privire la aceasta chestiune:

"Presedintele a fost clar. Avand in vedere raul mondial pe care il reprezinta terorismul, toata lumea este binevenita, toti cei care sunt dispusi sa ne ajute sa combatem acest flagel. Acesti teroristi au o abordare totala. Ei au atacat libertatea presei, a politistilor si au comis crime antisemite. Nu ne putem permite diferentieri intre tari si stigmatizari. Toti acesti lideri au condamnat in mod clar atacul impotriva Charlie Hebdo".

Vor fi prin urmare prezenti, printre alte figuri controversate, prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, presedintele statului african Gabon, Ali Bongo, regele si regina Iordaniei, Abdullah al II-lea si Rania, seful guvernului ungar Viktor Orban, ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry, precum si Naftali Bennett, ministrul israelian al Economiei, care s-a laudat ca a ucis "multi arabi".

Spre exemplu, tarile lor sunt slab clasate in clasamentul mondial pe 2014 privind libertatea presei realizat de organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF): din 180 de tari, Turcia este pe locul 154, Rusia pe 148, Iordania pe 141, Gabon pe 98, Israel pe 96 si Ungaria pe 64.

Reactiile jurnalistilor francezi cu privire la liderii controversati care si-au anuntat prezenta la manifestatia din Paris:

De asemenea, un utilizator de Twitter ii enumera pe contul sau pe liderii de stat care, potrivit lui, nu ar fi trebuit sa participe la marsul de solidaritate, semnaleaza incentru.ro.