Hayat Boummedienne, presupusa complice a lui Amedy Coulibaly, autorul atacurilor de joi si vineri din Paris, a plecat in Turcia "de ceva vreme", a declarat sambata pentru AFP o sursa din politie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cautata de autoritatile franceze pentru presupusa sa implicare in atacul armat comis de Coulibaly la Montrouge (sud de Paris), soldat cu moartea unei politiste, si un eventual ajutor dat in luarea de ostatici de la magazinul evreiesc, soldata cu patru morti, Boummedienne era cel mai probabil deja in Turcia la momentul faptelor, potrivit sursei citate.

Anchetatorii cauta sa verfice acum daca ea a trecut granita in Siria.

Le Monde relateaza in schimb ca Hayat Boumeddiene a zburat cu o cursa Madrid-Istanbul, pe 2 ianuarie, in compania unui barbat al carui frate este cunoscut de serviciile de informatii franceze. Ea ar fi trecut apoi frontiera turco-siriana in data de joi, 8 ianuarie, si nu a mai folosit biletul sau de intoarcere in data de 9 ianuarie.

Si cotidianul Le Parisien scrie ca cea mai cautata femeie din Franta s-ar afla in prezent in Siria, dupa ce ar fi calatorit la 2 ianuarie la bordul unui avion pe ruta Madrid-Istanbul, citeaza Mediafax. Serviciile de informatii turce spun ca femeia a traversat frontiera turco-siriana joi, 8 ianuarie. Ea avea un bilet retur pe ruta Istanbul-Madrid pentru vineri, 9 ianuarie, dar femeia de 26 de ani nu s-a aflat la bordul acestui avion.

Cotidianul Liberation scrie de asemenea ca Hayat Boumeddiene s-ar putea afla in Turcia sau in Siria.

Presa franceza a scris vineri ca femeia a participat alaturi de sotul sau la atacul de la magazinul evreiesc din Paris, unde acesta a ucis patru persoane si a luat ostatici, inainte de a fi neutralizat de fortele de ordine. Presa a scris ca Hayat Boumeddiene ar fi reusit sa fuga in cursul asaltului fortelor de ordine asupra magazinului.

De asemenea, surse apropiate anchetei au declarat anterior ca Boumeddiene si Coulibaly au fost vazuti impreuna intr-un taxi, la Paris, joi seara, dupa ce barbatul a ucis o politista la Montrouge si inainte de a comite atacul de la magazinul evreiesc.

Presa franceza a publicat mai multe fotografii cu femeia, in timp ce trage cu arbaleta sau purtand un val islamic integral, care ii acopera intregul corp, cu exceptia ochilor.

________

Sambata, presa franceza anunta ca autoritatile o cauta in continuare pe presupusa partenera a lui Coulibaly, Hayat Boummedienne, care se afla pe lista suspectilor dupa incidentul de la Montrouge.

Vineri dupa-amiaza, politia franceza a dat publicitatii fotografiile a doua persoane - un barbat si o femeie - suspectate de implicare in atacul de joi dimineata de la Montrouge (o suburbie din sudul Parisului), in care o politista a fost ucisa. Politia anunta ca Amedy Coulibaly (32 de ani) si Hayat Boumeddiene (26 de ani), care sunt "susceptibili a fi inarmati si periculosi", fac obiectul unor mandate de urmarire.

Amedy Coulibaly era totodata autorul luarii de ostatici de vineri dintr-un magazin evreiesc de la marginea Parisului. El a omorat patru ostatici si a fost in cele din urma ucis in asaltul lansat de fortele speciale franceze asupra magazinului.

Amedy Coulibaly a fost arestat in 2010 si ulterior condamnat in decembrie 2013 la cinci ani de inchisoare in dosarul privind tentativa de evadare a islamistului Smain Ait-Belkacem. Acesta din urma, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), fusese condamnat in 2002 la inchisoare pe viata pentru comiterea atentatului de la gara Musee d'Orsay din Paris in octombrie 1995.

Hayat Boumeddiene a fost prezentata in timpul anchetei privind tentativa de evadare drept partenera lui Coulibaly, cei doi fiind casatoriti doar religios. Numele fratilor Said si Cherif Kouachi apareau de asemenea in acest dosar.

Potrivit unor surse citate de Le Monde, Hayat Boummedienne este fosta iubita a lui Amedy Coulibaly. Ei locuiau impreuna in 2010, cand Coulibaly fusese arestat. De asemenea, Boummedienne era cu el cand acesta l-a vizitat pe jihadistul Djamel Beghal. Coulibaly locuia in casa ei primavara trecuta.

RTL relateaza ca Hayat Boumeddiene are reputatia unei "dure" si a iesit din puscarie in 2014.