Redactia postului de radio francez RTL a intrat in legatura telefonica vineri cu magazinul kosher Hyper Cacher unde Amedy Coulibaly luase mai multe persoane ostatice, cerand ca autoritatile sa ii lase liberi pe fratii Kouachi, cei care au comis atentatul de la Charlie Hebdo. Prin telefonul care nu fusese inchis bine, ziaristii au prins o conversatie intre Coulibaly si ostaticii sai. RTL scrie, in editia online, ca a decis sa publice cateva fragmente pentru a arata spiritul rece si determinat, indoctrinarea terorista si retorica sa, care nu lasa loc negocierilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

In jurul orei 15.00, RTL incearca sa ia legatura cu magazinul Hyper Cacher din Vincennes. Coulibaly raspunde, insa nu spune nimic, apoi inchide, insa nu pune bine telefonul in furca. Se aude astfel discutia pe care o initiaza.

"De fiecare data, ei incearca sa va faca sa credeti ca musulmanii sunt teroristi. Eu sunt nascut in Franta. Daca nu i-ar fi atacat dincolo, nu as fi aici".

"Ma gandesc la cei care il aveau pe Bashar al-Assad in Siria. Torturau oamenii. Nu s-a intervenit ani de zile, apoi bomboe, coalitie de 50.000 de tari, toate astea. De ce au facut asta? A fost nordul Mali si a fost Siria. Trebuie sa se opreasca sa atace Statul Islamic, sa se opreasca din a ne descoperi femeile, sa se opreasca din a baga la inchisoare fratii nostri pentru nimic".

"Voi sunteti cei care v-ati ales guvernele si guvernele voastre v-au ascuns ca veti purta razboi in Mali sau in alta parte. In primul rand. In al doilea rand, voi le finantati. Va platiti taxele si sunteti de acord."

Un ostatic incearca sa ii raspunda: "Suntem obligati".

"Nu sunteti obligati, eu nu imi platesc impozitiele."

Ostaticul raspunde: "Cand imi platesc impozitele, este pentru drumuri, scoli. Ne platim impozite insa nu facem rau nimanui".

Coulibaly: "Daca toti oamenii s-ar uni, ca pentru Charlie Hebdo, pentru a isi alege presedintele, faceti la fel si uniti-va. Faceti manifestatii si spuneti: 'Lasati musulmanii in pace si va vom lasa in pace'. De ce nu faceti asa?"

"La noi este legea Talionului. O stiti bine. Daca ne atingeti copiii, femeile, combatantii nostri ataca oamenii care ne combat. Nu stiti ce se intampla in tarile musulmane. In Irak, cu embargoul, au omorat un milion de copii. Bun, acum, va spun: armata voastra, nu vor sa puna piciorul acolo, pentru ca daca ar atinge solul ar fi taiati in doua minute. Nu ar apuca sa se lupte. Niciodata nu ne vor bate. Oriunde s-au dus, nu au reusit. Allah este cu noi".