Politistii au ascultat si auzit in direct luarea de ostatici de catre Amedy Coulibaly in magazinul evreiesc din Paris datorita unui telefon pe care se pare ca atacatorul nu l-a inchis bine, potrivit agentiei France-Presse, citate de Le Figaro.

Autorul luarii de ostatici a sunat un apropiat si nu a inchis bine un telefon pe care l-a folosit in incinta magazinului. Acest lucru a permis politistilor, chiar daca "neclar sau in mod sporadic", dar in direct, "sa stie ce s-ar putea intampla". Ei au decis sa dea asaltul profitand de o aparenta relaxare in luarea de ostatici - conform celor auzite din interiorul magazinului - inainte de a interveni.

Potrivit unei surse din domeniul securitatii citate de AFP, Coulibaly si-a sunat prietenii pentru a le cere sa atace alte tinte. "El le-a cerut prietenilor sai sa atace diferite tinte, in special comisariate de la periferia Parisului", a precizat sursa citata.

Potrivit sursei, Coulibaly avea cu el "mult material explozibil" si a incercat de asemenea sa planteze bombe capcana la una din usile magazinului, "dar nu a conectat explozibilii".

Mai mult, Amedy Coulibaly a sunat la postul BFMTV in jurul orei locale 15.00, cand tinea ostatici de mai bine de doua ore clientii magazinului Hyper Cacher, si a declarat ca si-a "sincronizat" atacul cu cel al fratilor Cherif si Said Kouachi. El a mai afirmat ca a decis sa atace magazinul deoarece viza "evrei".

  • Pititi sub o chiuveta sau intr-o camera frigorifica, cel putin 6 ostatici au scapat cu viata ascunzandu-se

Ascunsi intr-o camera frigorifica sau sub o chiuveta, mai multi supravietuitori ai celor doua luari de ostatici din regiunea pariziana, intre care un barbat si fiul sau de trei ani, au scapat cu viata vineri datorita prezentei lor de spirit si ajutorului dat fortelor de ordine, scrie AFP.

In tipografia situata la nord-est de Paris in care s-au baricadat cei doi frati Kouachi, un angajat a avut reflexul de a se refugia "sub o chiuveta in sala de mese" de la etajul doi, a informat procurorul Parisului, Francois Molins.

Angajatul, un grafician, se numeste Lilian si are 26 de ani, potrivit unei surse apropiate anchetei. El este "inspaimantat", potrivit procurorului, dar a reusit sa-si stapaneasca frica pentru a nu fi reperat "pe toata durata evenimentelor".

Prin intermediul SMS-urilor, tanarul a putut da "elemente tactice, precum pozitia sa in interiorul cladirii, celulei de negociere" a GIGN (Grupul de interventie al jandarmeriei nationale), unitatea de elita responsabila cu operatiunea, a explicat o sursa apropiata anchetei.

Informatii la fel de pretioase au venit si din faptul ca tanarul i-a "putut auzi pe cei doi suspecti vorbind". Acest contact "a permis sa i se ofere asigurari si instructiuni pentru planul de asalt", a mai aratat sursa.

El a comunicat de asemenea prin SMS cu un membru al familiei sale, potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

- Camera frigorifica -

La 40 de kilometri distanta, cu putin timp inainte de ora 13.00, Ilan isi facea cumparaturile in cartierul sau din Paris, la magazinul Hyper Cacher din zona Porte de Vincennes, in asteptarea sabatului care incepea peste cateva ore. Era insotit de fiul sau de trei ani si jumatate. Sotia sa a ramas acasa.

Este momentul in care Amedy Coulibaly a patruns in magazin si a inceput sa traga cu Kalasnikovul. Tatal si fiul sau se ascund in camera frigorifica, potrivit a doi apropiati ai lor chestionati de AFP.

Cel putin alte trei persoane ii urmeaza, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Ilan, in varsta de aproximativ 30 de ani, si-a scos repede jacheta si l-a acoperit pe fiul sau pentru a-l proteja de frig. Impreuna cu ceilalti ostatici, ei au stat ascunsi in camera frigorifica timp de aproape cinci ore.

Mama lui Ilan, cu care AFP a discutat, a stiut imediat ca fiul si nepotul sau s-au ascuns si a decis sa nu incerce sa-i contacteze, nici macar prin SMS. Insa numarul de telefon al lui Ilan a fost transmis fortelor de ordine.

Multumita acestui numar, politistii au reusit sa localizeze telefonul mobil al lui Ilan si sa isi dea seama unde se ascunde grupul in magazin. Aceste informatii au contribuit probabil la salvarea vietilor lor in momentul asaltului fortelor de ordine.