Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa se intalneasca joi cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in cadrul vizitei pe care seful statului urmeaza sa o faca la Bruxelles, informeaza Mediafax. Intrevederea figureaza pe agenda activitatilor pentru saptamana viitoare ale membrilor CE, unde, la ziua de joi, se mentioneaza ca presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, il primeste pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

In cursul vizitei la Bruxelles, Iohannis urmeaza sa aiba si intalniri cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Presedintele Iohannis a declarat, in deschiderea intalnirii de joi cu premierul Victor Ponta, la care au participat si ministrii Mircea Dusa, Darius Valcov si Eugen Teodorovici, ca a dorit sa aiba o discutie pentru pregatirea deplasarii pe care o va face saptamana viitoare la Bruxelles. Potrivit inregistrarii video transmise de Administratia Prezidentiala, seful statului a mentionat ca la Bruxelles se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu presedintele Consiliului European si cu secretarul general NATO, precizand ca problemele care se discuta acolo tin de buget, dar si de absorbtia fondurilor europene.

Potrivit comunicatului de presa al Administratiei Prezidentiale, temele principalele de discutie au fost situatia executiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Aparare in 2015 si perspectivele pentru urmatorii doi ani, precum si stadiul demersurilor intreprinse de Guvern pe langa partenerii externi in vederea majorarii deficitului bugetar astfel incat sa se faca o eventuala alocare suplimentara de 0,3% din PIB in anul 2015 pentru finantarea cheltuielilor militare. Alte teme abordate in cadrul intalnirii au fost stadiul atragerii de fonduri europene, precum si modalitatile de imbunatatire a absorbtiei acestor fonduri, a mentionat sursa citata.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat recent, pentru Gandul, ca presedintele Klaus Iohannis si presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta saptamana viitoare, la Bruxelles, despre Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Contactat de Gandul, Margaritas Schinas, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca Executivul UE nu va avea un comentariu pe acest subiect, pana saptamana viitoare, cand presedintele Romaniei, Klaus Iohannis se va intalni cu noul presedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, cei doi lideri urmand sa discute si despre MCV.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca declara cu responsabilitate, in fata membrilor CSM, faptul ca "a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite".

"Cred ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)", a anuntat Iohannis, precizand ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, "toate institutiile din Justitie dar si Parlamentul si puterea Executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa poata bifa aceasta reusita".

Potrivit sefului statului, "2015 este al optulea an in care Romania se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare".

"De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta Romaniei va fi fructificata in viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana. Au fost opt ani in care sistemul judiciar din Romania a inregistrat progrese majore in consolidarea statului de drept, sub aceasta "umbrela" institutionala. In ultimii ani insa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare", a mai spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis va face la Bruxelles prima vizita externa de la preluarea mandatului de presedinte al Romaniei.