Rusia a adoptat o noua lege care interzice tavestitilor si transsexualilor sa conduca o masina, starnind noi proteste din partea aparatorilor drepturilor homosexualilor, scrie AFP.

​Intrata in vigoare la inceputul saptamani, legea interzicea conducerea vehiculelor de catre orice persoana care prezinta "tulburari mentale si tulburari de comportament", inclusiv cele legate de "identitatea de sex si preferintele sexuale".

Lista mentionata in textul legii include travestitii si transsexualii, fetisistii, pedofilii, exhibitionistii, voyeur-istii si sado-masochistii.

Legea, care vizeaza reducerea numarului de decese cauzate de accidentele rutiere, a starnit critici din partea ONG-urilor care militeaza pentru drepturile homosexualilor.

"Nu inteleg de ce fetisistii, cleptomanii (si ei vizat de lege, n.r.) si transexualii nu pot sa conduca o masina", a reactionat pe blogul sau Elena Masiuk, membra a Consiliului drepturilor omului de pe langa Kremlin.

"Este o incalcare a drepturilor cetatenilor rusi", a denuntat ea.

Homosexualitatea a fost considerata infractiune in Rusia pana in 1993 si boala mentala pana in 1999.

In 2013, a fost adoptata o lege care pedepseste cu amenda sau inchisoare orice "propaganda" homosexuala in fata minorilor