Doi cetateni francezi care incercau sa treaca prin Ungaria pentru a ajunge in Orientul Mijlociu si a deveni membri ai grupului terorist Stat Islamic au fost arestati, anunta Centrul ungar pentru combaterea terorismului (TEK), citat de MTI.

Janos Hajdu, directorul Centrului ungar pentru combaterea terorismului (TEK), a declarat joi ca incidentul a avut loc la sfarsitul lunii decembrie 2014. Cei doi tineri islamisti francezi au fost arestati de autoritatile ungare la punctul vamal Kelebia, situat la frontiera Ungariei cu Serbia, citeaza Mediafax.

Cei doi tineri, care intentionau sa mearga in Siria pentru a deveni membri ai grupului terorist Stat Islamic, au fost predati autoritatilor franceze.

Janos Hajdu a explicat ca acesta nu a fost un incident izolat. In noiembrie 2014, o tanara olandeza a fost retinuta in timp ce incerca sa mearga in Siria.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat joi ca le va propune statelor membre UE un nou plan de combatere a terorismului, dupa atacul care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo. "In cursul saptamanilor care urmeaza, vom prezenta un nou program de combatere a terorismului", a anuntat Juncker intr-o conferinta de presa comuna cu Laimdota Straujuma, premierul Letoniei, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene. Uniunea Europeana intentioneaza sa intensifice colectarea si schimbul de informatii privind riscurile teroriste.

Potrivit serviciilor de spionaj, aproximativ 3.000 de europeni au devenit membri ai grupurilor teroriste din Irak si Siria, ei reprezentand o amenintare grava pentru securitatea Uniunii Europene.