Mai mult de un german din doi (57%) considera islamul o amenintare, in timp ce 61% dintre germani considera ca aceasta religie nu este compatibila cu lumea occidentala, potrivit unui sondaj publicat joi si citat de AFP.

Studiul, publicat de saptamanalul Die Zeit, a fost realizat de fundatia germana Bertelsmann in noiembrie, deci nu ia in calcul efectele atentatului impotriva sediului revistei franceze Charlie Hebdo, soldat cu moartea a 12 persoane.

Potrivit acestui sondaj, care arata ca majoritatea persoanelor intervievate se considera tolerante, 40% dintre persoanele intervievate se considera "straini in propria lor tara".

24% dintre respondenti doresc interzicerea imigratiei musulmane in Gemania, tara cu peste 81 de milioane de locuitori, dintre care patru milioane sunt musulmani, cei mai multi turci sau de origine turca.

Aceasta ostilitate fata de islam pare larg raspandita, mergand de la mediile conservatoare pana la cele de stanga, asa cum o arata manifestatiile care au loc din octombrie in (est), la chemarea miscarii anti-islam Pegida si care reuneste neonazisti, militanti de extrema dreapta dar in special cetateni obisnuiti.

Aceasta islamofobie este comparabila cu antisemitismul care era larg raspandit in secolul XIX, subliniaza Fundatia Bertelsmann, care reaminteste ca, in 2012, 52% dintre germani considerau islamul incompatibil cu Occidentul (fata de 61% in 2015).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 937 de persoane care nu sunt de religie musulmana.