Premierul francez Manuel Valls a declarat joi, la o zi dupa atacul asupra redactiei publicatiei Charlie Hebdo, ca Franta se afla in razboi contra terorismului, transmite LeMonde.fr. La randul sau, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat pentru postul Europe 1 ca Franta se confrunta cu un nou tip de terorism, fiind vorba despre un fenomen de amploare. Astfel, potrivit oficialului francez, daca inainte grupuri mici de teroristi veneau in Franta unde organizau atentate si apoi plecau, la ora actuala numeroase persoane pleaca din Franta in strainatate unde se antreneaza iar apoi revin in tara pentru a efectua astfel de acte.

Potrivit ministrului francez de Interne, pe intreg teritoriul Frantei sunt mobilizati la aceasta ora 88.000 de politisti.

"Franta se afla in razboi contra terorismului. Insa daca ea este atacata, nu este pentru ca se afla in razboi cu strainatatea ci pentru ca este Franta, iar ea reprezinta libertatea", a declarat premierul Manuel Valls.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne, a declarat joi la postul tv Europe 1 ca "in aceasta dimineata, efectua,m o ancheta care, speram noi, se va finaliza cat ai curand posibil. La ora actuala sunt mobilizati 88.000 de politisti in intrega Franta pentru a asigura siguranta scolilor, a lacaselor de cult, a marilor magazine. Nivelul planului Vigipirate a fost ridicat la nivelul 'atentate', toate administratiile din Stat isi coordoneaza activitatile. Cei care au comis atentatul trebuie sa stie ca Republica ii va captura".

"Ne aflam in fata unui fenomen de tip nou, in fata unui terorism cu acces liber. Anterior, era vorba mai degraba de grupuri mici care veneau in Franta si se intorceau acasa. Acum vorbim de numerosi indivizi care vor sa mearga in strainatate sa se antreneze si apoi sa revina", a adaugat Cazeneuve.

"Este un fenomen de amploare, este posibil ca unele persoane sa se auto-radicalizeze si sa recurga la acte fara a exista semne de avertizare", a continuat ministrul.

"Trebuie sa le spunem adevarul francezilor: ne confruntam cu un risc exceptional, unde violenta poate sa erupa instant. Ansamblul administratiilor de stat, in legatura cu alte tari europene, sunt mobilizate pentru a asigura securitatea Frantei", sustine Cazeneuve.