Joi, Politia franceza si-a restrans investigatia privind atentatul asupra ziarului Charlie Hebdo la Chérif si Said Kouachi, doi suspecti franco-algerieni, originari din orasul Pantin (o suburbie a Parisului). Potrivit informatiilor Le Point, acestia au revenit din Siria in vara anului trecut. Cei doi barbati au 32 si respectiv 34 de ani, mai noteaza publicatia citata. Intre timp, ziua de joi e una de haos in Franta, cu un atac asupra a doi politisti dintre care unul a fost ucis, si multe alte explozii si incidente in toata tara.

Zona in care au fost identificati cei doi suspectiFoto: Google Maps

Cei doi au devenit suspecti din momentul in care Politia a gasit in masina pe care au abandonat-o cartea de identitate a unuia dintre ei.

Tot joi, premierul Manuel Valls a anuntat 7 arestari in acest caz, iar Le Figaro a anuntat ca printre cei retinuti se numara sotia unuia dintre ei, sora lor si alte rude din orasul Reims.

Joi la pranz a aparut informatia ca cei doi suspecti au fost localizati intr-o benzinarie de pe drumul soseaua care leaga Parisul de frontiera cu Belgia, in regiunea Aisne (nordul Frantei).

Cei doi frati suspecti, dati in urmarire

Cei doi frati suspecti, dati in urmarire

Foto: Twitter

Desfasurarea evenimentelor de miercuri seara si joi dimineata (Relatare Live incheiata):

Ora 12.41: Cel care i-a recunoscut pe suspecti este seful unei benzinarii (Le Parisien)

Ora 12.22: Cei doi suspecti ar fi fost localizati in regiunea Aisne (in nordul Frantei), scrie Le Parisien. Cei doi ar fi fost localizati in localitatea Villers-Cotteret, pe drumul RN2, care leaga Parisul de frontiera franco-belgiana. Cei doi corespund semnalmentelor si erau la bordul unui Renault Clio. In masina de vedeau arme grele.

Ora 12.07: Cinci persoane arestate in orasul Reims, suspecte de legaturi cu fratii Chérif si Said Kouachi. Printre cei arestati se numara sora fratilor, sotul sau, dar si sotia lui Said Kouachi (Le Figaro).

Ora 11.40: Nici o informatie noua despre cei doi suspecti. Intre timp, Le Monde scrie despre riscurile de securitate la care s-a supus presedintele Hollande ieri, cand a parcurs pe jos cateva zeci de metri pana la sediul Charlie Hebdo la doar o ora dupa atentatul terorist

Ora 11.11: Miercuri noapte au fost inregistrate Focuri de arma indreptate in directia unei moschei din Port-la-Nouvelle (sudul Frantei, aproape de granita cu Spania), potrivit ziarului Midi Libre. Nici o victima

Ora 10.54: Explozie linga o moschee dintr-un oras francez (aproape de Lyon, 400 km de Paris). Cauzele necunoscute inca, nici o victima (mai multe detalii aici)

Ora 9.59: Inca un atentat in Franta: Focuri de arma au fost auzite joi dimineata intr-o suburbie a Parisului, iar un politist a fost ranit, transmite FranceInfo. Potrivit Reuters, care citeaza surse din Politia Franceza, nu exista confirmarea vreunei legaturi intre incidentul de joi dimineata si atentatul terorist de miercuri de la Charlie Hebdo.

Ora 9.03: Cei doi frati au fost identificati dupa ce unul dintre ei si-a uitat cartea de identitate in masina folosita in atentat (Le Figaro)

Ora 8.54: Sapte persoane sunt deja arestate - Le Monde, citand surse judiciare

Ora 8.53: Manuel Valls: Stiam ca un atentat ar putea avea loc pe pamant francez (RTL, via Le Monde)

Ora 8.51: Premierul francez Manuel Valls: Nu stim daca suspectii mai sunt in Franta sau au plecat in strainatate (RTL)

UPDATE 07:10 Un lider al retelei teroriste Stat Islamic saluta atacul comis la redactia Charlie Hebdo

UPDATE 04.00 Politia a difuzat un apel catre martori, cu fotografiile celor doi frati cautati

Politia a difuzat un apel catre oricine detine informatii care ar putea duce la localizarea suspectilor sa contacteze organele de ancheta, atasand totodata fotografiile celor doi frati cautati.

Chérif si Said Kouachi sunt "susceptibili de a fi inarmati si periculosi", a avertizat prefectura politiei din Paris, precizand ca ei "fac obiectul unor mandate de urmarire".

UPDATE 03.35 Cel mai tanar dintre cei trei suspecti, Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat politiei, anunta AFP citand surse concordante.

Acesta s-ar fi predat la comisariatul din Charleville-Mézières (departamentul Ardennes, nordul Frantei) si a fost plasat in arest preventiv.

Hamyd Mourad, suspectat ca i-a ajutat pe cei doi atentatori, s-a predat "in jurul orei 23.00 (00.00, ora Romaniei), dupa ce a vazut ca numele sau circula pe retelele de socializare", a explicat pentru AFP o sursa apropiata anchetei.

Ceilati doi, fratii Said Kouachi (34 ani) si Chérif Kouachi (32 ani), sunt in continuare cautati. Potrivit AFP, care citeaza o sursa apropiata dosarului, mai multe retineri au fost efectuate in cursul noptii in randul anturajului celor doi.

UPDATE 02.00 Un mandat de urmarire nationala a fost emis pe numele celor trei barbati suspectati de comiterea atacului asupra Charlie Hebdo.

Ei sunt "considerati periculosi si bine inarmati" de catre anchetatori, noteaza AFP.

Reamintim ca politia franceza a identificat trei suspecti in acest caz, intre care doi frati activi in cercurile islamiste. Cei doi frati, nascuti la Paris si avand cetatenie franceza, sunt in varsta de 34 si respectiv 32 de ani. Unul dintre ei a fost condamnat in 2008 pentru ca a participat la o actiune de trimitere de combatanti in Irak.

Un al treilea barbat, in varsta de 18 ani, se afla printre suspecti. "Al treilea barbat este suspectat ca i-a ajutat (pe ceilalti doi suspecti, n.r.) in comiterea atacului", a explicat o sursa din politie pentru AFP.

UPDATE 01.45 "Interventia de la Reims este o perchezitie, o cercetare a locului pentru prelevarea de amprente ADN", potrivit jurnalistilor locali, citat de Le Point.

UPDATE 01.35 Potrivit informatiilor difuzate de France 3 Champagne-Ardenne, agentii RAID au parasit imobilul in care au descins, miercuri noapte, in cartierul Crucii Rosii din Reims.

UPDATE 00.20 O operatiune de amploare a politiei pentru prinderea suspectilor este in desfasurare la Reims, a anuntat un ofiter al unitatii RAID.

Politistii "pleaca in operatiune. Ori, alertati de politie si retelele sociale, (suspectii) vor reusi sa fuga, ori ar putea avea loc un schimb de focuri", a declarat pentru AFP un ofiter al acestei unitati de elita a politiei franceze, cerand jurnalistilor prezenti "cea mai mare prudenta".

UPDATE 00.05 Saïd si Cherif Kouachi, principalii suspecti, s-ar afla in orasul Reims (130 km est de Paris), unde unitatea antiterorista a politiei franceze se pregateste sa efectueze un asalt, scrie Le Point.

Potrivit informatiilor Le Point, suspectii au fost localizati in apropiere de Reims, in cartierul Crucii Rosii. Un elicopter se afla in zona, iar o operatiune a unitatii RAID ar fi iminenta, noteaza publicatia citata.

Politistii au efectuat miercuri perchezitii la Reims, Strasbourg si mai multe orase din regiunea pariziana in cadrul anchetei privind atentatul de la ziarul Charlie Hebdo, operatiuni ce nu s-au soldat cu nicio arestare pana la aceasta ora, au precizat surse din politie pentru Le Point.

Cartea de identitate a suspectului Said Kouachi

Cartea de identitate a suspectului Said Kouachi

Foto: Captura YouTube

UPDATE 23.10 Cei trei suspecti au fost identificati, anunta Le Point. Fratii Said si Cherif Kouachi au fost identificati dupa actele de identitate gasite de anchetatori in masina Citroen C3 pe care atacatorii au abandonat-o in apropiere de statia de metrou Porte de Pantin. Complicele lor, Hamyd Mourad, care le-a servit drept sofer in comiterea atacului, ar fi un om al strazii, in varsta de 18 ani.

O imagine a fugarilor inregistrata de camerele de supraveghere din orasul Pantin a permis completarea portretelor-robot schitate pornind de la marturia soferului care a fost scos din masina sa de catre atacatori, automobilul fiind luat de acestia.

La aproape opt ore de la atacul sangeros asupra redactiei ziarului Charlie Hebdo, cei trei atentatori au fost identificati de catre brigada de criminalistica a politiei, noteaza Le Point. Este vorba de doi frati cunoscuti de serviciile de informatii - ambii erau inregistrati atat la Directia Generala de Informatii Interne (DGSI), precum si la Directia de Informatii din cadrul Prefecturii Politiei Paris (DRPP) - si de un tanar plasat sub supraveghere de catre autoritati.

Nascuti la Paris, in arondismentul 10, fratii Said si Cherif Kouachi, de 34 si respectiv 32 de ani, au "un profil de mici banditi care s-au radicalizat", a afirmat o sursa din politie citata de Le Point.

Cel mai mic dintre ei, Cherif, a fost condamnat in 2008 la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, pentru implicarea intr-o retea ce trimitea jihadisti francezi in Irak.

Asa-numita banda Chaumont fusese destructurata cu trei ani inainte. Aceasta era compusa din peste zece tineri parizieni, unii dintre acestia recunoscund in timpul arestului preventiv ca au instigat la planuirea de atentate.

Cherif Kouachi, care la acea vreme era curier de pizza, a fost retinut in timp ce se pregatea sa plece in Siria pentru a face jihad. Ulterior, cei doi frati au facut tot posibilul pentru a se face uitati de serviciile de informatii. Ei s-au mutat in provincie, in special in regiunea Reims.

UPDATE: Potrivit agentiei Reuters, citate de Le Figaro, politia cauta doi frati cu varste de aproximativ 30 de ani si un barbat mai tanar.

Unul dintre cei doi suspecti a fost judecat in 2008 in urma destructurarii filierei irakiene denumite "Al 19-lea arondisment" din Paris. El declara atunci: "Inainte, eram un delincvent. Dar dupa (intrarea in religie, n.r), eram plin de energie, de forta, nici macar nu luam in calcul ca as putea muri".

El a fost arestat in 2005, in timp ce se pregatea sa plece la Damasc, capitala Siriei.

Intre 2003 si 2005, aceasta organizatie ar fi determinat peste zece tineri francezi sa plece la lupte in Irak.

Un al treilea suspect care este cautat de politie ar fi un om al strazii, nascut in 1996.

Un atentat terorist a avut loc miercuri dimineata la sediul saptamanalului francez de satira Charlie Hebdo, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed. Bilantul se ridica la 12 morti. Atacatorii au fost doi barbati cu cagule negre, care au ucis doi politisti si zece membri ai redactiei, printre care directorul si unul din actionarii ziarului. Atentatorii, care vorbeau franceza fara accent, sunt cautati de autoritati, in timp ce nivelul de alerta in zona Parisului a fost ridicat.