Vestea masacrului din Paris s-a raspandit foarte repede pe retelele de socializare din lumea araba. Multi au condamnat violenta si si-au aratat ingrijorarea fata de reactia anti-musulmana care va urma, in timp ce altii au numit atentatul de la Charlie Hebdo o "victorie" sau o "invazie binecuvantata", noteaza The New York Times.

Abu Obaida al-Libi, un utilizator Twitter care a imprumutat aliasul utilizat de militantii care au fost ucisi in Libia sau Siria, a distribuit o fotografie cu unul dintre atacatorii atentatului care indrepta o arma catre o victima, insotita de mesajul "Am razbunat profetul".

Intr-o alta postare, acelasi utilizator a salutat "operatiunea puternica din Franta" impotriva unui "ziar cunoscut pentru abuzurile comise la adresa islamului", precizand ca "ceea ce urmeaza va fi mai rau".

Multe postari de pe retelele de socializare indica simpatie pentru atacul la adresa sediului revistei de satira Charlie Hebdo. Acestea sunt scrise de persoanele care admira gruparea extremista Statul Islamic.

Un alt cont care parea sa sprijine gruparea Al Qaida din peninsula Araba sarbatorea, de asemenea, atacul, spunand ca cei care il insulta pe profetul Mohamed merita moarte: "Executarea lor a fost cea mai usoara pedeapsa. Urmeaza o eternitate in focurile iadului"

Servele de internet ale unor retele de socializare arabe erau deja incetinite de conditiile meteorologice, iar acum de abia mai functioneaza avand in vedere numarul mare de utilizatori care s-au grabit sa vizualizeze imaginile video cu atacurile care au fost postate online.

Retele de socializare in limba araba, engleza sau franceza au fost inundate si de postari care condamnau atacul. In general, cei care critica aspru atentatul se afla in zonele care s-au confruntat cu cele mai mari violente din partea gruparilor Al Qaida sau Statul Islamic si unde anumite sectoare din societate se tem de influenta islamista din ce in ce mai pregnanta.

Randa Slim, un analist politic libanez, a scris pe Twitter in limba engleza: "Oamenii imbracati in negru au disparut din scena cu o masina neagra dupa ce au omorat fiinte umane nevinovate in timp ce strigau Allah Akbar. Ce s-a intamplat cu noi?"

Jurnalistul si regizorul Habib Battah a raspuns: "Indivizii nu sunt reprezentativi pentru noi, indiferent daca impusca in scoli, cinematografe sau ziare".

In Liban, Ayman Mhanna, reprezentant al Fundatiei Kassir Samir, care pledeaza pentru libertatea de exprimare a scris pe Twitter in limba franceza: "Mergem mai departe in a refuza orice forma de cenzura, singurul raspuns pe care il avem in fata criminalilor si a fanaticilor!"

Mustapha Hamoui, un blogger libanez, a scris pe Twitter: "Ziua in care Marine Le Pen a devenit presedinte", sugerand ca reactia la atac va fi un val de sustinere pentru extrema dreapta.

Utilizatorii sirieni au distribuit mesaje in care criticau Occidentul pentru ca a ignorat Statul Islamic in timp ce membrii sai sacrificau sirienii si ca au de gand sa confrunte gruparea de abia dupa ce acestia au inceput sa omoare occidentali.

Conturile care in mod normal au laudat actiunile jihadistilor au aplaudat atacul de la Paris.

Unul dintre utilizatori, care are la poza de profil un slogan al Statului Islamic, a numit atacul o "ofensiva uimitoare" efectuata de "lupi singuratici".