Cum a luptat Charlie Hebdo cu intimidarea: Controversele din jurul ziarului francez de satira
In noiembrie 2011, sediul parizian al publicatiei satirice, care publicase o editie dedicata legii islamice Sharia, cu "Mahomed redactor sef" a fost distrus dupa ce a fost atacat cu cocktailuri molotov. Coperta era un desen in care Mohamed ameninta cititorii cu "o suta de lovituri de bici, daca nu muriti de ras".
Atacul a distrus complet birourile de la Paris, site-ul saptamanalului a fost piratat, iar angajatii au primit amenintari cu moartea.
Cu toate acestea, sase zile mai tarziu, revista a publicat pe prima pagina imaginea unui caricaturist al Charlie Hebdo sarutand un musulman in fata dezastrului provocat de atacul asupra redactiei. Titlul: Iubirea e mai puternica decat ura.
La mai putin de un an distanta, revista a publicat mai multe desene si caricaturi cu Mahomed, inclusiv imagini cu profetul dezbracat sau fiind intr-un carucior cu rotile, impins de un evreu ortodox.
Guvernul francez a apelat la editorii site-ului si i-a rugat sa nu publice imaginile. Cand redactia a refuzat, guvernul a inchis ambasadele si scolile in 20 de tari din cauza temerilor referitoare la eventualele represalii. In plus, politistii au supravegheat sediul revistei de teama unor atacuri directe.
Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a criticat public actiunile revistei, intreband: "Este, intr-adevar, inteligent si sensibil sa turnam gaz pe foc?"
Gerard Biard, redactor-sef la Charlie Hebdo, a respins criticile: "Suntem un ziar care respecta legea franceza. Daca exista o lege care este diferita, in Kabul sau Riyadh, nu o sa ne deranjam sa o respectam".
Atacurile la adresa revistei Charlie Hebdo dupa imaginile cu Mohamed si raspunsul sfidator al angajatilor a atras atentia asupra atitudinii sale referitoare la islam in particular. Cu toate acestea, istoria anterioara a publicatiei reflecta o disponibilitatea de a jigni toate religiile si de a provoca toate tabuurile, noteaza The Guardian.
Revista a fost inchisa in 1981 din cauza vanzarilor slabe, dar s-a relansat in 1992 in forma sa din prezent.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Cred in acest caz, dar si in intreg "pachetul" practicat de islamismul extremist militant si nu numai, ca TEROAREA cu ale ei "beneficii", constituie obiectivul major, si acesta nu este un tel, foarte greu de atins. Personal am cunoscut o tara, Iranul la sfarsitul anilor '70, inceputul anilor '80, in care consolidarea regimului autocratic, care supravietuieste si astazi, in o forma mult diminuata, a fost facuta prin teroare. Aceast regim supravietuind unui razboi sangeros cu Irakul, sanctiuni internationale, etc.
Dupa cum se vede, libertatea de injurare, numita de unii - prin confuzie sau deliberat - libertate de exprimare, costa ceva contribuabilul. Nu era mai simplu ca aia sa inteleaga ca si misto-ul are o limita?
Dar ca sa-ti fac o comparatie, ste ca si cum eu as zice ca tu m-ai injurat pentru ca m-ai crezut atat de prost incat sa cred ineptiile pe care le debitezi, astfel ca, dupa tine, as fi indreptatit sa vin sa-ti iau gatul tie si familiei tale.