Presedintele rus atrage multimea in vestul nationalist al Ucrainei, in chip de Irod cel Mare - regele Iudeei care a masacrat pruncii potrivit Evangheliei -, cu ocazia Craciunului, sarbatorit pe stil vechi miercuri, relateaza Mediafax citand AFP.

Conflictul armat din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.700 de morti de la inceputul lui aprilie, a adus anul acesta personaje insolite in sceneta Nasterii lui Hristos, pe o straduta pavata din centrul bastionului nationalist Liov.

Purtand o masca cu efigia lui Putin si o coroana pe cap, actorul care-l reprezinta pe presedintele rus este atractia principala.

In timpul spectacolului, "regele Putin" inceaca sa-l fure pe pruncul Isus Fecioarei Maria si lui Iosif, asezati in micul grajd, alaturi de un magar in carne si oase.

Insa cei doi actori in uniforme, reprezentandu-i pe militarii ucraineni, il impiedica si-l imobilizeaza cu mainile la spate. "Regele", descurajat, se duce si se aseaza afara, langa trei oi, al caror behait se amesteca cu cantecele ucrainene de Craciun.

Publicul adora sceneta. In pofida celor -10 grade Celsius, sute de persoane se aduna sa asiste la ea, inclusiv numerosi turisti care vin anual in acest frumos oras medieval de Craciunul pe stil vechi, sarbatorit miercuri in Ucraina, potrivit calendarului iulian.

"Bravo. Bine jucat!" isi exprima spectatorii entuziasmul.

Craciunul ortodox pe stil vechi este sarbatorit la 7 ianuarie, dupa doua saptamani de la Craciunul catolic, protestant si din bisericile ortodoxe care au trecut la calendarul gregorian, aplicat in Occident.

O femeie de 40 de ani care poarta o haina de blana intreaba daca spectacolul ramane mai mult timp. "Vreau sa fac fotografii, dar sotul meu, la care este tableta, este intr-un local cu niste prieteni", spune ea, in rusa.

"Nu va faceti griji, suntem aici pana pe 8 ianuarie", ii raspund actorii. Linistita, ea pleaca sa-si caute consortul. Cuplul revine ceva mai tarziu, iar femeia pozeaza cu "Irod" in fundal. "Asigura-te ca se vede bine, ca altfel n-o sa ne creada", ii spune ea sotului.

- "Irodul secolului al XXI-lea"

Cativa adolescenti arunca cu bulgari de zapada in "Putin", dar sunt goniti de catre adulti. Copii mai mici incearca sa-l impinga pe actor, care se joaca bucuros cu ei.

Putin este "Irodul secolului al XXI-lea", le spune cu convingere jurnalistilor Valentin, studentul care joaca rolul la solicitarea grupului local Fest, proprietarul mai multor restaurante din Liov si organizatorul acestui spectacol.

Presedintele rus "simbolizeaza nenorocirea care s-a abatut asupra pamantului nostru", declara pentru AFP Hristina Tuziak-Sabat, purtatoarea de cuvat a grupului.

"Din cauza acestui om continua sa fie omorati militarii nostri. De aceea avem "combatanti" care apara ieslea", continua ea. Noi morminte ale unor militari ucisi in estul tarii au aparut, in ultimele luni, in cimitorul istoric Litsakivske din oras.

Presedintele rus este urat de ucraineni, dupa ce Moscova a anexat Peninsula ucraineana Crimeea in martie si din cauza sustinerii militare pe care Rusia este acuzata ca o ofera separatistilor prorusi din estul tarii.

Trei sferturi din populatie (75%) afirma ca are o parere negativa despre Putin, un record pentru un sef de stat strain, potrivit unui sondaj realizat in august de catre grupul ucrainean Rating, care apreciaza ca acest scor reprezinta dublul celui inregistrat octombrie 2013.

De asemenea, mai mult de jumatate din populatie (57%) considera ostilitatile din est mai degraba un "razboi cu Rusia" decat un conflict intern, potrivit unui sondaj publicat in septembrie de alt institut ucrainean, Centrul Razumkov.

"Putin este agresorul, iar Ucraina este victima acestei agresiuni", a declarat marti patriarhul Filaret, conducatorul Bisericii Ortodoxe nerecunoscute de catre bisericile canonice, dar care numara milioane de credinciosi in tara. "Ucraina va invinge, pentru ca Dumnezeu este cu noi", a conchis el in mesajul adresat credinciosilor cu ocazia Craciunului.