Toata lumea care traieste in Marea Britanie trebuie sa poata vorbi limba engleza si ar trebui sa se renunte la asa-numita practica "multi-culty" de a traduce informatii in alte limbi, a cerut primarul Londrei Boris Johnson, criticand "balcanizarea" societatii britanice, noteaza marti ziarele The Telegraph si Daily Mail, citate de Agerpres.

Primarul Londrei a spus ca el este de acord "cu pasiune" cu sugestia lui Nigel Farage, liderul Partidului Independentei Regatului Unit (UKIP), ca personalul NHS (Sistemul National de Sanatate britanic n.r.) ar trebui sa aiba o buna cunoastere a limbii engleze.

In timpul interventiei sale in propria emisiune lunara la radioul LBC, Johnson a fost intrebat despre remarcile lui Farage, care afirmase in weekend ca este de acord ca medicilor si asistentelor medicale ce nu stapanesc bine limba engleza "sa li se faca vant" din NHS.

"Sunt de acord cu pasiune cu tine", i-a declarat el unui ascultator care a telefon pentru a spune ca impartaseste opinia lui Farage.

"Sunt uimit de rapoartele ca oamenii nu se pot face intelesi cand vorbesc in engleza cu persoanele care lucreaza in NHS. Este foarte rau". Boris Johnson, primarul Londrei, co-gazduieste emisiunea lunara la postul de radio LBC (intitulata 'Intrebati-l pe Boris' n.r.).

"Cred ca toata lumea din Londra, toata lumea care vine sa lucreze in economia noastra, ar trebui sa poata vorbi engleza.Aceasta este o tara in care limba engleza este vorbita de o mie de ani. Cred ca ar trebui sa avem o cultura in aceasta tara in care faci ceea ce fac romanii si vorbesti engleza", a insistat el. Johnson a remarcat ca exista parti ale Londrei, cum ar fi cartierul Tower Hamlets, unde generatii de familii de imigranti nu au reusit sa invete limba engleza si, multumita disponibilitatii mass-media in limba lor, nu au simtit niciodata nevoia sa se schimbe.

'Oamenii traiesc in buna intelegere in propria lor comunitate si nu simt nevoia de a vorbi limba comuna a acestui oras, a acestei tari', a notat el. 'Este o oportunitate ratata pentru acesti oameni'. Remarcand ca a existat o 'multi-culty', o 'balcanizare' a culturii in trecut in care consiliile traduceau toata publicitatea lor in limba engleza si copiilor li se preda intr-o varietate de limbi, el a subliniat:

"Cred ca este o abordare dezastruoasa. Noi ar trebui sa le predam, iar ei ar trebui sa invete, in limba engleza".

"Nu vreau sa par ostil vorbitorilor de alte limbi. Alte limbi sunt lucruri frumoase, dar aceasta este o tara in care se intampla sa se vorbeasca engleza... Nu este o limba dificila. Engleza este incredibil de usor sa o vorbesti", a mai spus el.

Cu toate acestea, Johnson s-a abtinut sa spuna clar daca angajatii NHS ar trebui demisi, noteaza The Telegraph.

El a insistat ca este o cerinta pentru cei care dau examene de cetatenie sa aiba o buna cunoastere a limbii engleze, iar personalul NHS trebuie sa atinga aceste niveluri.