Planul Kremlinului pentru o expansiune globala a mass-mediei de stat rusesti a fost primit cu suspiciune, mai ales in statele foste membre URSS, scrie The Guardian. Publicatia britanica informeaza ca grupul media rus international Sputnik News, lansat de Kremlin in noiembrie 2014, intentioneaza sa isi deschida birouri, printre altele, la Bucuresti si Chisinau. Cand prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov, cunoscut pentru discursul sau inflamator, a anuntat lansarea noului site si post radio, reunite sub brandul Sputnik News, a subliniat ca acestea vor continua traditia propagandei sovietice, in incercarea de a contracara ceea ce el a numit pozitiile pro-americane agresive ale mediei Occidentale.

Reteaua Sputnik NewsFoto: Grafic The Guardian

Prezentata ca un inlocuitor al serviciului de radiodifuziune international al Guvernului rus, Vocea Rusiei, platforma Sputnik News difera de predecesorul sau in primul rand prin marime. Continutul noii platforme media va fi produs in 130 de orase din 34 de tari din intreaga lume, a anuntat Kiseliov. Sputnik News va avea birouri, printre altele, in Bucuresti, Chisinau, Kiev, Minsk si Belgrad. Reteaua de radio Sputnik va opera in 30 de limbi straine din anul 2015 si va transmite peste 800 de ore de continut pe zi.

Fiecare birou Sputnik News va avea intre 30 si 80 de angajati, iar in biroul din capitala ucraineana Kiev ar urma sa lucreze o echipa de 100 de persoane.

Potrivit The Guardian, Sputnik News va avea centre regionale in capitale importante, precum Beijing, Washington si Cairo.

Site-ul oficial al Sputnik News informeaza, de asemenea, ca grupul multimedia de stiri are in plan sa produca din 2015 continut in 30 de limbi, intre care se numara si limba romana.

Site-ul Radio Vocea Rusiei nu a mai fost actualizat din data de 24 decembrie 2014. Pe versiunea in limba engleza a site-ului, cititorii sunt informati ca, "in urma fuziunii dintre The Voice of Russia cu RIA Novosti, in cadrul holdingului media Rossiya Segodnya, site-ul acesta nu va mai fi actualizat. Echipa noastra se muta pe site-ul RIA Novosti, unde veti putea in continuare sa cititi stirile si editorialele noastre si sa ascultati emisiunile difuzate de Radio VR".

"Cea mai mare parte din continut (continutul Sputnik News - n.red.) (...) va fi pregatit local, de catre jurnalisti locali, tinand cont de dicutiile locale si cerintele audientei locale", a mai aratat Kiseliov in noiembrie, cand a anuntat schimbarile.

Pe fondul tensiunilor in crestere dintre Rusia si Occident, ajunse la un nivel nemaivazut de la sfarsitul Razboiului rece, planurile pentru Sputnik News sunt doar o componenta a strategiei media in continua schimbare a Kremlinului destinata spatiului international.

Moscova a marit considerabil bugetul pe 2015 pentru mass media destinata spatiului international, acordand 400 de milioane de dolari canalului TV Russia Today (RT) si 170 milioane dolari agentiei de stat Rossiya Segodnya, care include Sputnik News si care este condusa Kiseliov.

Confruntata cu strategia Moscovei, Uniunea Europeana a propus sa contracareze expansiunea media rusa prin lansarea unei televiziuni in limba rusa, care sa reprezinte o sursa alternativa de informatii fata de presa controlata de Kremlin.